Vitamines


Vitamines

Tijdens je zwangerschapstijgt je behoefte aan vitaminen.

Je arts zal je wellicht een vitaminecomplex voorschrijven, zodat jij én je baby er voldoende binnen krijgen.

Vit A:

deze vitaminen treffen we vooral aan in gekleurde groenten (peterselie, kool, spinazie, sla, wortelen, tomaten), fruit (abrikozen, perziken), lever, zeevis, eieren en zuivelproducten (melk, boter).

Vit B:

je vindt deze vitamine in tarwekiemen, gist, volle granen, eieren, dierlijke organen, zuivelproducten, groene groenten, vis.

Foliumzuur of Vit. B9:

een zwangere vrouw of een vrouw die de borst geeft, heeft twee keer meer foliumzuur nodig. Tekorten kunnen tijdens de eerste drie maanden van de zwangerschap leiden tot misvormingen van het zenuwstelsel van de foetus. Zodra je arts een tekort vermoedt, zal hij daarom preventief supplementen voorschrijven. Foliumzuurrijke voedingsmiddelen zijn dierlijke organen, verse groenten met groen loof, asperges, biergist, noten en hazelnoten. Sommige ontbijtgranen zijn verrijkt met foliumzuur.

Vit C:

deze vitamine gaat verloren bij bereidingen, maar blijft bewaard in diepgevroren producten. Je vindt ze vooral in fruit en verse groenten, meer bepaald in tomaat, peterselie, citrusvruchten (sinaasappel, grapefruit, citroen), kool, kruisbes, framboos, aardbei, kiwi en zwarte bes.

Vit D:

is vooral aanwezig in tarwekiemen. Vit D in de voeding is ondergeschikt aan de biosynthese die zich in de huid voordoet onder invloed van de zon. Door blootstelling van de huid aan het zonlicht kan het lichaam dus vitamine D aanmaken. De meeste mensen met een bleke huid hebben ongeveer 40 minuten licht (niet noodzakelijk zonlicht) nodig om voldoende vitamine D aan te maken. Mensen met een donkere huid hebben meer nodig.

Vit E:

aanwezig in tuinkers, sla, hazelnoten en amandels, arachideolie, tarwekiemen, eieren en boter.

Vit K:

vitamine K speelt een rol bij de bloedstolling. Deze bloedstollende vitamine wordt aan baby's toegediend bij de geboorte. Alle groene groenten bevatten deze vitamine, net als lever en vlees.