Vitamine D


Vitamine D

Bronnen van vitamine D

Voedingsmiddelen bevatten over het algemeen geen grote hoeveelheden vitamine D. Van nature komt vitamine D bijna uitsluitend voor in voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong en in dat geval hangt de hoeveelheid vitamine D samen met het vetgehalte van deze producten.

Het zijn daarom vooral vette produten die vitamine D bevatten:

  • vette vis
  • levertraan
  • eigeel
  • boter
  • volle melk
  • vlees
  • slachtafval (vooral lever)

Slechts enkel voedingsmiddelen van plantaardige oorsprong bevatten vitamine D:

  • champignons
  • gist
  • tarwekiemen

In de voedingsindustrie worden voedingsmiddelen zoals melk, margarine, plantaardige oliën en granen verrijkt met vitamine D.

De belangrijkste bron voor vitamine D is zonlicht. Bij ruime blootstelling aan zonlicht maakt het lichaam bij de meeste volwassenen voldoende vitamine D aan in de huid.

De beste manier om dagelijks genoeg vitaminen binnen te krijgen, is voldoende, gevarieerd en evenwichtig te eten.