Vitamine B


Vitamine B

Vitamine B1

De volgende producten zijn bronnen van vitamine B1:

  • gist
  • graankiemen
  • varkensvlees (100 gram mager varkensvlees bevat ongeveer de helft van de hoeveelheid die we dagelijks nodig hebben)
  • slachtafval (lever, niertjes)
  • volkoren granen
  • aardappelen
  • peulvruchten

Vitamine B1 is in mindere mate aanwezig in:

  • andere soorten vlees
  • vers fruit en verse groenten (venkel, maïs, sinaasappel, ananas)
  • eieren, melk en andere melkproducten

De meeste ontbijtgranen zijn verrijkt met vitamine B1.

Vitamine B2

Vitamine B2 is vooral te vinden in:

  • slachtafval (lever, niertjes)
  • droge vruchten
  • champignongs
  • melk
  • schimmelkazen zoals camembert

Vitamine B2 komt ook in mindere mate voor in:

  • verse groenten en fruit (spinazie, asperges, broccoli, erwten, avocado, banaan).
  • vlees
  • vis
  • eieren
  • aardappelen.

De meeste ontbijtgranen zijn verrijkt met vitamine B2.

Vitamine B3

Vitamine B3 komt vooral voor in:

  • slachtafval (lever, niertjes)
  • wit vlees
  • eieren
  • vis
  • champignons

Deze vitamine komt ook in mindere mate voor in:

  • droge vruchten zoals amandelen, dadels, vijgen,
  • verse groenten zoals asperges
  • aardappelen
  • vers fruit zoals perziken, abrikozen en bananen

De meeste ontbijtgranen zijn verrijkt met vitamine B3.

Vitamine B5

Vitamine B5 is vooral te vinden in:

  • slachtafval (lever, niertjes)
  • champignons
  • vlees
  • eigeel
  • amandelen en nootjes

Vitamine B5 komt in mindere mate voor in:

  • peulvruchten (erwten, bonen)
  • volkoren granen
  • verse groenten en fruit (bloemkool, tomaat, maïs, avocado, banaan)
  • melk en andere melkproducten

Vitamine B6

Vitamine B6 is vooral te vinden in:

  • slachtafval (lever, niertjes)
  • varkens- en schapenvlees
  • eieren
  • vis
  • peulvruchten
  • volkoren granen

Vitamine B6 komt in mindere mate voor in:

  • noten
  • verse groenten (paprika, groene bonen, porei, spinazie, bloemkool)
  • aardappelen
  • vers fruit (banaan, avocado)
  • melk en andere melkproducten

De meeste ontbijtgranen zijn verrijkt met vitamine B6.

Vitamine B8

Vitamine B8 komt veel voor in levensmiddelen. De belangrijkste bronnen van vitamine B8 zijn:

  • gist
  • slachtafval (kippelever, niertjes)
  • eigeel
  • champignons
  • linzen

Vitamine B8 komt in mindere mate voor in:

  • verse groenten (groene bonen, spinazie)
  • vlees (schaap, lam, varken)
  • banaan
  • pindanootjes of andere noten
  • melkproducten

Vitamine B11

Volgende voedingsmiddelen zijn rijk aan vitamine B11 of foliumzuur:

  • verse groenten met groene blaadjes (waterkers, spinazie, veldsla)
  • andere groenten: venkel, asperges, wortelen en witloof.

Vitamine B11 komt ook in mindere mate voor in:

  • slachtafval
  • peulvruchten (bonen, erwten)
  • vers fruit (avocado, aardbeien, frambozen)
  • melk en melkproducten

De meeste ontbijtgranen zijn verrijkt met vitamine B11.

Vitamine B12

Voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine B12:

  • slachtafval (lever, niertjes, hersenen, hart)
  • rundsvlees

Andere bronnen van vitamine B12:

  • melk
  • vlees
  • eieren
  • vis
  • schaaldieren

De meeste ontbijtgranen zijn verrijkt met vitamine B12.

De beste manier om dagelijks genoeg vitaminen binnen te krijgen, is voldoende, gevarieerd en evenwichtig te eten.