Magnesium


Magnesium

Magnesium komt in talrijke voedingsmiddelen voor maar uiteraard met een verschillend gehalte.

Bronnen van magnesium

De belangrijkste bronnen van magnesium zijn:

  • volkoren granen
  • fruit (vooral noten zoals cashewnoot, gedroogde banaan, gedroogde vijgen en dadels, amandelen, noten en gedroogde abrikozen)

Van het vers fruit bevatten bananen en frambozen het meest magnesium.

  • groenten (spinazie, venkel, artichaut, groene bonen, broccoli, peterselie)
  • cocao (dus ook chocolade, vooral zwarte chocolade)
  • zeevruchten (zoals garnalen)
  • waters rijk aan magnesium (Hépar, Contrex, Badoit, Quézac)

Omdat magnesium zich vooral bevindt in calorierijke voedingsmiddelen, veroorzaken de meeste diëten een tekort aan dit mineraal. Twee bananen bevatten bv. evenveel magnesium als 250g broccoli, 3 kleine sneetjes volkoren brood, 100g gekookte volkoren pasta, 300g aardappelen, 50g zwarte chocolade, 100g melkchocolade, 40g noten, 80g gedroogde abrikozen, 150g frambozen en 100g spinazie.