Natrium


Natrium

Natrium is in bijna alle voedingsmiddelen en dranken aanwezig. In sommige voedingsmiddelen en dranken komt natrium van nature voor. Daarnaast is natrium in de vorm van zout tijdens het productieproces, het bereiden van de maaltijd of aan tafel toegevoegd. Tafelzout is de grootste bron van natrium.

Bronnen van natrium

De grootste bronnen van natrium zijn:

  • brood
  • beschuiten
  • gebak
  • charcuterie
  • gefermenteerde kaas
  • koekjes
  • aperitiefnootjes zoals pindanootjes, gezouten pistachenootjes
  • vlees
  • gerookte vis
  • quiche
  • pizza
  • saus

Natuurlijke bronnen van natrium:

  • algen
  • schaaldieren
  • eieren
  • slachtafval
  • vlees
  • melk

Behalve snijbiet, selderij, biet en spinazie, bevatten verse groenten slechts weinig natrium.

Bepaalde mineraalwaters zijn ook van nature rijk aan natrium (Apollinaris, Vichy, Badoit).

De beste manier om dagelijks een voldoende hoeveelheid mineralen binnen te krijgen, is voldoende, gevarieerd en evenwichtig te eten.