Zink


Zink

Zink komt over het algemeen vooral voor in voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong. Zink komt ook voor in voedingsmiddelen van plantaardige oorsprong maar wordt in dat geval minder goed door het lichaam opgenomen. Het is de aanwezigheid van eiwitten die de opname van zink bevordert.

Bronnen van zink

Oesters zijn de grootste bronnen van zink. Andere zeevruchten die rijk zijn aan zink, zijn:

  • krab
  • langoest
  • kreeft
  • mosselen
  • garnalen

Dierlijke producten die zink bevatten, zijn:

  • slachtafval (vooral lever)
  • vlees
  • eieren

Zink bevindt zich ook in volkoren granen maar de aanwezigheid van fitinezuur in deze granen verlaagt de opname ervan.

Andere bronnen van zink:

  • peulvruchten zoals linzen, erwten, droge bonen
  • zaden zoals sesamzaad, pompoenzaad
  • noten
  • melkproducten zoals melk, yoghurt, kaas

(Voor vegetariërs is het belangrijk om melkproducten te eten om de opname van zink te verhogen.)

De beste manier om dagelijks een voldoende hoeveelheid mineralen binnen te krijgen, is voldoende, gevarieerd en evenwichtig te eten.