Koper


Koper

Bronnen van koper

De belangrijkste bronnen van koper zijn:

  • lever (vooral kalfs- en schapenlever, vervolgens ook runds- en varkenslever)
  • schaaldieren (vooral oesters, kreeft maar ook krab, garnalen, viseieren)
  • chocolade

Andere bronnen van koper zijn:

  • aardappelen
  • volkoren brood

(Koper dat zich in volkoren granen bevindt, wordt echter niet zo goed door het lichaam opgenomen door de aanwezigheid van fitinezuur.)

  • fruit (vooral cashewnoten, gedroogde bananen, vijgen, gedroogde dadels, gedroogde abrikozen, amandelen, nootjes)
  • groenten (sojascheuten, erwten, linzen, droge bonen)
  • ginseng
  • sommige mineraalwaters

De opname van koper door het lichaam wordt echter geremd door:

  • een teveel aan zink
  • een vitamine C inname van minimaal 1500 milligram per dag (25

sinaasappels)

  • een teveel aan calcium
  • snelle suikers
  • alcohol

Melkproducten en wit brood bevatten bijna geen koper.

De beste manier om dagelijks een voldoende hoeveelheid mineralen binnen te krijgen, is voldoende, gevarieerd en evenwichtig te eten.