Koemelk schrappen in je zwangerschap om allergie te voorkomen

Er is zoveel discussie over koemelk. Is het nu wel of niet gezond in je zwangerschap? En wat als je al een kind hebt met een koemelk-allergie? 


Koemelk schrappen in je zwangerschap om allergie te voorkomen

Melk en melkproducten hebben een hoge ‘nutriëntendichtheid’: ze leveren veel belangrijke voedingsstoffen, zoals eiwitten, vitamines en mineralen, en relatief weinig calorieën. Voor zwangeren is zuivel een belangrijke bron van calcium. Calcium is bijvoorbeeld nodig voor de opbouw van de botten van de baby. 

De belangrijkste voedingsstoffen in melk zijn eiwit, calcium, zink, foliumzuur, fosfor en de vitamines B2, B6 en B12. De meeste kazen mag je gewoon blijven eten tijdens de zwangerschap. Dus: alle gepasteuriseerde kazen, alle boerenkazen, maar ook bijvoorbeeld roombrie, Camembert, Boursin en MonChou. Wat je beter kunt laten staan tijdens de zwangerschap zijn buitenlandse zachte kazen gemaakt van rauwe melk. Zachte ‘rauwmelkse’ kazen worden bereid van melk die niet gepasteuriseerd is, waardoor hij besmet kan zijn met de listeriabacterie, waar je baby erg ziek van kan worden.

Baby.be adviseert zwangeren om dagelijks 2-3 glazen (300-450 gram) melk(producten) en 2 plakken (40 gram) kaas te nemen. Dit is gelijk aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden voor volwassenen van 19-50 jaar.

Allergisch voor koemelk

Finse wetenschappers ontdekten nu dat de voeding van een vrouw tijdens de zwangerschap en borstvoeding een ​​rol speelt bij de ontwikkeling van allergische aandoeningen.

Men ontdekte dat een hoge consumptie van koemelk tijdens de zwangerschap sterker geassocieerd was met een verlaagd risico op een koemelkallergie bij de nakomelingen. Zelfs rekening houdend met de leeftijd van introductie van koemelk in het kinderdieet, bleef hoge moedermelkconsumptie tijdens de zwangerschap omgekeerd geassocieerd met een koemelkallergie bij de nakomelingen.

Opgelet, alleen kinderen van niet-allergische moeders blijken baat te hebben bij een hoge moedermelkconsumptie tijdens de zwangerschap. Bij kinderen van allergische moeders was de consumptie van koemelk geen risico noch een beschermende factor.

De wetenschappers concludeerden dat een hoge consumptie van koemelkproducten tijdens de zwangerschap de kinderen kan beschermen tegen het ontwikkelen van een koemelkallergie, meer nog dan de consumptie door de moeder tijdens borstvoeding.