Hoe voorkom je zwangerschapsstriemen?


Hoe voorkom je zwangerschapsstriemen?

Om zwangerschapsstriemen te voorkomen, kan je al vanaf de derde of vierde maand crèmes beginnen te smeren op de meest gevoelige zones (buik, heupen, billen, borsten). Er bestaat hiervoor een hele reeks producten die te koop zijn bij de apotheker of in parfumeries. Ook amandelolie kan hiervoor aangeraden worden. Het is heel wat goedkoper en even efficiënt.

Vraag ook raad aan je gynaecoloog of aan je apotheker. Zij hebben soms zelfgemaakte producten die goedkoper zijn dan de grote merken. De bedoeling van deze crèmes is je huid soepel te houden. Deskundigen zijn het er nochtans niet over eens dat crèmes deze striemen zouden kunnen tegenhouden.

 

Let in ieder geval ook op je gewichtstoename

: probeer ervoor te zorgen dat deze geleidelijk gebeurt want bruuske gewichtstoename kan het verschijnen van striemen in de hand werken. Bij een geleidelijke gewichtstoename zou de huid zich moeten kunnen oprekken zonder scheurtjes, maar sommige vrouwen hebben nu eenmaal een soepelere huid dan andere. Het is dus gedeeltelijk een erfelijke kwestie.

Hoewel er heel wat tips bestaan om zwangerschapsstriemen te voorkomen, gaan sommige deskundigen ervan uit dat het bijna onmogelijk is. Als je bovenstaand advies opvolgt, bestaat er dus geen garantie dat je geen striemen krijgt. Je kan wel in ieder geval uitgaan van de regel: ‘Baat het niet, dan schaadt het ook niet.'

Er bestaan ook bindweefselrekmassages waarbij de huid en het onderhuidse bindweefsel opgerekt wordt. Zo kan je voorkomen dat de huid en het bindweefsel scheuren. In de periodes dat je buik snel groeit, kunnen steunkousen en stevige beha zorgen voor tegendruk en zo de kans op strepen verkleinen.