Abortus hoogst bij Belgische tieners

Nergens in Europa vind je zoveel tieners die voor een abortus kiezen als in ons land. Wat is er aan de hand?


Abortus hoogst bij Belgische tieners

In een gynaecologisch tijdschrift verscheen onlangs een studie waarin werd nagegaan hoeveel vrouwen jonger dan 20 in de Europese Unie in 2008 een abortus ondergingen.

In België waren dat 14,7 op 1.000 vrouwen, of 25% procent van het totaal aantal abortussen. Met andere woorden; 1 abortus op 4 wordt in ons land uitgevoerd bij meisjes onder de 20 jaar! Met dat cijfer is ons land koploper binnen de Europese Unie schrijven Het Belang van Limburg en de Gazet van Antwerpen op hun website.

Een gevolg van het stijgend aantal abortussen is het feit dat het aantal tienermoeders in ons land laag blijft. Vooral zwangerschap op zeer jonge leeftijd blijft in België een uitzondering. Elk jaar wordt in België 1 meisje op de 60 jonger dan 20 zwanger. Meer dan 95 procent van de tienerzwangerschappen komt voor in de groep van 15-19 jarigen. Oudere tieners kiezen in twee van de drie gevallen voor het uitdragen van de zwangerschap. Zeer jonge meisjes kiezen doorgaans voor abortus.

Hoe kunnen we tienerzwangerschappen - en het stijgend aantal abortussen door tieners - vermijden?

In Engeland is anticonceptie al jaren gratis en toch telt Engeland het grootste aantal tienerzwangerschappen in Europa per jaar. Dat leert ons dat je tienerzwangerschappen niet kan vermijden.

  • Anticonceptie: Tieners moeten beseffen dat een huisarts ook d epil kan voorschrijven zonder dat hun ouders dat weten.
  • Morning-after-pil: Vrij je toch zonder voorbehoedsmiddel (wat af te raden is, aangezien je ook seksueel overdraagbare ziekten kan krijgen), dan kan je jouw huisarts vragen naar de Morning-after-pil
  • Word je toch zwanger als tiener, kan je bij verschillende diensten terecht met je vragen voor je een abortus overweegt. Hier heb je alvast een overzicht:

1. De cRZ luistertelefoon bij ongeplande zwangerschap is vanaf 1 juli ook bereikbaar van 9 u tot 16 u en dit op maandag, dinsdag, woensdag en donderdag op het nummer 078 15 30 45. De luistertelefoon blijft elke avond bereikbaar van 18 u tot 22 u.

2. Het boek "17 en zwanger" breekt de taboes over tienermoeders. Het lezen waard!

3. Het abortuscentrum Vlaanderen vertelt je alles wat je moet weten over een abortus.