Abortus na geboorte?

Wat doe je als de artsen je aanraden je pasgeboren baby te laten sterven?


Abortus na geboorte?

Volgens de website hulporganisaties.be vinden heel wat kinderartsen in ons land dat euthanasie bij pasgeborenen zou toegelaten moeten worden. Dat zou dan gaan over baby's voor wie het leven niet zinvol is. Maar wie beslist zoiets?

Euthanasie bij pasgeborenen of abortus na de geboorte?

In Nederland is euthanasie bij pasgeborenen mogelijk als aan vier criteria wordt voldaan: een kind moet uitzichtloos en ondraaglijk lijden, de behandelende arts moet minstens een andere arts consulteren, de ouders moeten instemmen met het besluit en het leven moet met de juiste middelen en op zorgvuldige wijze worden beëindigd. Euthanasie is legaal, maar euthanasie bij pasgeborenen geldt eigenlijk niet. De baby kan er immers niet naar vragen zijn of haar leven te beëindigen. Als aan de 4 criteria wordt voldaan, wordt euthanasie bij pasgeborenen in ons buurland 'stilzwijgend' goedgekeurd.

In Knack verscheen in de laatste weken een artikel waarin een Italiaanse en Amerikaanse arts oproepen veel verder te gaan. Zij vragen naar een 'abortus na de geboorte' om medische redenen, maar ook om financiële en sociale redenen. Volgens deze twee artsen zouden heel wat ouders voor abortus kiezen als ze hadden geweten dat hun kindje het Downsyndroom heeft of een bepaalde ziekte heeft. Volgens de twee artsen, die ondertussen al doodsbedreigingen toegestuurd kregen voor hun uitspraken, heeft een baby nog geen persoonlijkheid en is er daarom geen verschil met een embryo. Abortus tijdens je zwangerschap is voor hen niet anders als een abortis na de geboorte.

Wat vind jij van de uitspraken van de artsen? Vind jij dat euthanasie bij een pasgeborene moet kunnen als de baby zwaar ziek is? En wat zijn dan, volgens jou, de grenzen?

In Het Nieuwsblad verscheen een oproep van mama Inge waarin duidelijk wordt dat euthanasie bij pasgeborenen geen thema is wat je naast je neer kan leggen. Het pasgeboren dochtertje van Inge kwam zwaar gehandicapt op de wereld. Direct na haar geboorte had het meisje ademhalingsproblemen. In het ziekenhuis hebben ze haar 'proberen te redden'; ook al hield het meisje verschillende malen op met ademen, steeds weer werd ze gereanimeerd. Mama Inge was ondertussen overtuigd dat het kindje wilde sterven, maar de artsen lieten dat niet toe. Vandaag leeft Inge met een zwaar gehandicapt kind, terwijl ze overtuigd is dat haar dochter 'verplicht' werd te leven ook als ze dat niet wilde.