Eerste openrugoperatie bij foetus in België

In het UZ Leuven wordt maandag een baby geboren die enkele maanden geleden geopereerd is aan een open rug. De foetus werd daarvoor half uit de buik gehaald.


Eerste openrugoperatie bij foetus in België

In het UZ Leuven wordt maandag een baby geboren die enkele maanden geleden geopereerd is aan een open rug. De foetus werd daarvoor half uit de buik gehaald, meldde vtm in 'Het Nieuws'. Kirsten Ashton was de eerste Belgische vrouw die een dergelijke operatie onderging.

De vrouw was drie maanden zwanger toen artsen ontdekten dat haar kindje een open rug had. Deze aandoening wordt normaal vlak na de geboorte geopereerd, maar in het Universitair Ziekenhuis van Leuven hebben ze dat nu gedaan voor de geboorte, toen de foetus amper 4 maanden oud was.

 

Half uit buik

Voor de operatie "wordt de baby voor een stuk uit de buik gehaald. Het ruggetje wordt dichtgemaakt, waarna de baby wordt teruggezet. Het risico wordt tot iets meer dan de helft teruggeschroefd", aldus vader Johan Ashton. Bij de geboorte zal duidelijk worden of alles in orde is met het kindje. Wan ook al is de operatie geslaagd, toch is het mogelijk dat de baby nog een afwijking heeft.

 

Voordelen

De operatie wordt in de Verenigde Staten al meer dan tien jaar toegepast. Uit een grootschalig onderzoek daar blijkt dat de ingreep voor de geboorte betere resultaten geeft wanneer de baby later groot is, aldus nog vtm. In België worden volgens de zender vijf op 10.000 kinderen geboren met een open rug.

Bron : Belga.be