Abortus in Vlaanderen: wie, wat waar?

Je bent onverwacht zwanger en denkt aan abortus. Baby.be geeft je een antwoord op de vraag 'Abortus in Vlaanderen: wie, wat, waar?' 


Abortus in Vlaanderen: wie, wat waar?

Abortus in Vlaanderen: wie, wat, waar?

Als je ongepland zwanger wordt en denkt aan abortus, heb je waarschijnlijk veel vragen. Met dit artikel 'abortus in Vlaanderen: wie, wat, waar?' proberen wij de belangrijkste vragen voor je te beantwoorden.

Wie kan een zwangerschap afbreken?

Sinds 1990 is abortus in Vlaanderen toegelaten. Abortus in Vlaanderen is verbonden aan talrijke voorwaarden, die je even goed moet doornemen. Dat kan in een Vlaams abortuscentrum of een ziekenhuis dat abortus aanbiedt.

De eerste consultatie en de behandeling vinden plaats in een abortuscentrum of een ziekenhuis dat abortushulpverlening aanbiedt. Je wordt hier ingelicht over de onmiddellijke of toekomstige medische risico's waaraan jij je blootstelt door het afbreken van de zwangerschap. Verder wordt er met je besproken welke verschillende opvangmogelijkheden er zijn voor het kind als je de zwangerschap toch doorzet. Een abortus kan immers psychologisch zwaar zijn en het personeel wil zich dan vergewissen dat je zeker bent van je keuze. Dan wordt er over je zwangerschap gesproken; wat liep er mis met de anticonceptie en welk voorbehoedmiddel wil je in de toekomst gebruiken. Maar ook welke andere methodes er zijn om een zwangerschap af te breken.

De zwangerschapsafbreking moet plaatsvinden vóór het einde van de twaalfde week na de bevruchting. Wens je een abortus na 12 weken zwangerschap, dan kan je momenteel enkel in het buitenland terecht (Nederland, Groot-Brittannië). Als je in een dergelijke situatie verkeert kan je terecht in de Belgische abortuscentra voor een gesprek en informatie over de mogelijkheden in het buitenland. Voor vrouwen die ernstig ziek zijn of waarbij de zwangerschap hen in levensgevaar brengt, worden er uitzonderingen gemaakt op deze regel. Ook daar zijn voorwaarden aan verbonden.

Wat kost een abortus?

Laat je een abortus uitvoeren in een abortuscentrum dan komt het ziekenfonds automatisch tussenbeide in de kostprijs. Als je aangesloten bent bij een ziekenfonds, hoef je dus maar een minimaal remgeld (enkele euro’s) te betalen. Dat geldt niet voor een abortus in een ziekenhuis.

Abortus in Vlaanderen: waar kan ik een zwangerschap afbreken?

Een lijst met abortuscentra in Vlaanderen vind je hier.