Zwangerschapsdiabetes: diabetes gekoppeld aan zwangerschap

Zwangerschapsdiabetes is een voorbijgaande diabetische aandoening die verband houdt met zwangerschapshormonen: hoe is dit op te sporen en te behandelen?


zwangerschapsdiabetes

Samenvatting

  1. Zwangerschapsdiabetes: hoe herken je het?
  2. Hoe is dit te behandelen?
  3. Wat zijn de risico's van zwangerschapsdiabetes?
  4. Wat na de bevalling?

Het is niet te verwarren met klassieke diabetes waaraan een vrouw buiten haar zwangerschap kan lijden. In dit geval moet haar medische zorg ruim voor haar zwangerschap beginnen, zodra ze van plan is een kind te krijgen. De alvleesklier scheidt het hormoon af dat het gebruik van suiker door cellen regelt, insuline. Tijdens de zwangerschap werkt de alvleesklier mogelijk niet goed omdat placenta-hormonen insuline tegenwerken.

Zwangerschapsdiabetes: hoe herken je het?

Over het algemeen wordt zwangerschapsdiabetes- diabetes gekoppeld aan zwangerschap- gedetecteerd door glycosurie - de aanwezigheid van glucose in de urine.

Een "normale" bloedsuikerspiegel tijdens de zwangerschap dient lager te zijn dan: 0,92 g/L (5,1 mmol/L) op een lege maag, 1,80 g/L (10 mmol/L) één uur na inname van suiker, 1,53 g/L ( 8,5 mmol/L) twee uur na de suikerinname.

Er zijn nu snelle en gemakkelijke manieren om de effecten van uw dieet op uw bloedsuikerspiegel te controleren. Bovendien kunnen bepaalde andere symptomen u waarschuwen. Bijvoorbeeld permanente dorst of herhaalde aandrang om te plassen met veel urine.

Hoe is dit te behandelen?

  • Een caloriearm dieet, maar nooit minder dan 1600 kilocalorieën. Suiker en zoete producten vermijdt u. Inname van koolhydraten wordt gecontroleerd en verdeeld over de dag.

  • Thuis moet u uw bloedsuikerspiegel zelf controleren.

  • Als de voeding niet voldoende is, krijgt u een middel tegen diabetes, namelijk insulineprikken, voorgeschreven.

Soms is een ziekenhuisopname nodig om een ​​check-up te krijgen en om te leren hoe u uzelf moet behandelen. Uw gynaecoloog en diabetoloog zullen u regelmatig controleren. De oogarts controleert uw gezichtsvermogen en vooral uw netvlies.

Wat zijn de risico's van zwangerschapsdiabetes?

Zwangerschapsdiabetes is een complicatie van zwangerschap omdat uw baby het risico loopt op overgewicht als het niet nauwlettend wordt gecontroleerd. Grote aandoeningen kunnen worden gekoppeld aan zijn overgewicht. Zijn longrijping is vertraagd en zijn prematuriteitsdrempel is met een week opgeschoven.

Daarbovenop is diabetes schadelijk voor de aanstaande moeder. Variaties in de bloedsuikerspiegel kunnen gevaarlijk zijn voor nieren, ogen en hart. Nauwlettende controle op zwangerschapsdiabetes kan leiden tot een succesvolle zwangerschap.

Wat na de bevalling?

Probeer na de bevalling terug in balans te komen. Als u geen diabetes had voordat u zwanger werd, wordt u dat ook niet na uw zwangerschap. Het ontwikkelen van zwangerschapsdiabetes bewijst gewoon dat je hormonale balans broos is en dat je bijzonder gevoelig bent voor een disbalans.

Daarbovenop moet u voorzichtig zijn als u met het ouder worden zwaarlijvigheid ontwikkelt. Omdat u meer kans heeft om diabetes (type II) te ontwikkelen. Deze diabetes verdwijnt na de bevalling, maar kan bij volgende zwangerschappen terugkomen.