Melamine in eetgerei: is dat wel gezond?

Melamine staat bekend als kras- en breukvast. Klinkt goed met kleine kinderen in huis, niet?


Melamine in eetgerei: is dat wel gezond?

Want melamine borden, schalen en mokken. gaan daarom extreem lang mee. Ze komen verder in prachtige kleuren, motieven en vormen. Perfect voor jonge gezinnen.

Maar toch weren meer en meer mensen melamine. En ook Blabloom, de grootste Nederlandstalige webwinkel met veilige babyproducten, heeft beslist geen producten meer te verkopen die melamine bevatten.

"Waarom geen melamine meer?"

Dat vroegen wij op de redactie ons af. De webshop wil graag producten met zo weinig mogelijk chemische stoffen in hun producten verkopen. Melamine is nu eenmaal een chemische stof. Melamine gebruikt in servies en bestek is eigenlijk de afkorting van Melamineformaldehyde. Formaldehyde is zonder discussie giftig en bewezen kankerverwekkend te zijn voor de mens.

Studies geven aan dat de hoeveelheden die lekken veilig zijn, maar natuurlijk geeft niet alleen je servies schadelijke stoffen af. Ook je speelgoed, je kleding, je verzorgingsproducten, … kunnen minder gezonde stoffen bevatten en al die kleine beetjes stapelen zich doorheen de dag op als je niet oplet.

Geen warme soep of zure vruchten meer? 
Het FDA, een orgaan dat waakt over voedselveiligheid in de VS, geeft wel aan dat het gebruik van melamine keukengerei veilig is, zolang je er niets in verhit of geen warme gerechten uit deze voorwerpen nuttigt. Ook geven ze in dit artikel aan dat zure voedingswaren de afscheiding van schadelijke stoffen bevorderen. Maar wie geeft er zijn kinderen enkel koude soep of andere gerechten?

Ook op zuren reageert melamine. In onze voeding zitten meer zuren dan we vaak zelf denken. Zo is bijvoorbeeld fruitsap en appelmoes vrij zuur en daarom eigenlijk niet geschikt om te serveren in bekertjes of bordjes met melamine, omdat er door het contact met de zuren schadelijke stoffen vrijkomen. In combinatie met zuur kan melamine zelfs ernstige leverproblemen veroorzaken.

Misschien niet onverstandig om je servies te vervangen door een gezondere variant, want die vind je meer en meer op de markt! Hier kan je alvast het assortiment van Blabloom bekijken.