Honing en borstvoeding

Honing mag je een kind voor de eerste verjaardag niet geven. Hoe zit het met borstvoeding en honing?


Honing en borstvoeding

Honing kan besmet zijn met sporen van botulismebacteriën. Hierdoor kunnen kleine kinderen, bij wie het immuunsysteem en de darmflora zich nog moeten ontwikkelen, ziek worden. De infectie zou dan worden veroorzaakt door de inname van sporen die zich in de honing bevinden en die in het maag-darmkanaal kunnen gaan uitgroeien tot echte bacteriën.

Infantiel botulisme wordt uiteindelijk veroorzaakt wanneer de bacterie kolonies gaat vormen in het darmkanaal en hier de stof botuline gaat produceren. Via opname van deze giftige stof wordt de baby uiteindelijk ziek. Die ziekte kan leiden tot verlamming of zelfs tot de dood.

De symptomen van infantiel botulisme; sloomheid,obstipatie, voedselweigering, overvloedige speekselafscheiding en op hoge toon huilen. In ons land is in het voorbije jaar geen enkel geval van infantiel botuslisme bekend omdat er op de honingpotten vermeld staat dat kinderen onder 1 jaar geen honing mogen hebben.

Opgelet met borstvoeding!

Er wordt eigenlijk altijd gezegd dat borstvoedende moeders honing kunnen eten. In Nederland werd echter recent een 2 maanden oude baby in het ziekenhuis opgenomen met infantiel botulisme. De moeder van de baby gaf borstvoeding en at regelmatig een brood met honing. Borstvoedende vrouwen eten dan ook beter geen honing zolang hun kind geen 12 maanden telt. Zwangere vrouwen kunnen probleemloos honing eten. De baby zal er geen hinder van hebben als de moeder honing eet.