Moet je pasgeborene een muts aan?

Je vindt katoenen mutsjes voor pasgeborenen in alle kleuren. Maar is het nu echt nodig?


Moet je pasgeborene een muts aan?

Een baby met een flinke bos haar heeft van nature al een muts. Is de baby nog helemaal kaal, dan is zo'n mutsje voor een pasgeborene een uitstekend idee!

Waarom een mutsje voor je pasgeborene?

Bij een pasgeborene functioneert de warmteregulatie niet goed. Baby’s hebben moeite om hun warmte vast te houden. Dat leren ze geleidelijk aan in de eerste drie levensjaren. Als ouders zullen we daarom in het begin ervoor moeten zorgen dat de temperatuur van onze kinderen constant blijft. Een mutsje helpt daarbij.

Baby’s hebben in verhouding tot hun lichaam een vrij groot hoofd. De meeste warmte verliezen ze dan ook via het hoofd. Een  mutsje zorgt ervoor dat er minder warmte verloren gaat en dat de baby zijn energie kan gebruiken om zich te ontwikkelen en te groeien in plaats van om zich warm te houden. Een te vroeg geboren baby heeft vaak meer moeite zichzelf warm te houden en daarom langer een babymutsje nodig dan een gezonde, voldragen baby.

Daarenboven helpt het mutsje tegen een overmaat aan prikkels van buitenaf zoals geluiden en beelden.

Wanneer draagt je baby best een mutsje?

Wanneer je baby het best een mutsje moet dragen is afhankelijk van een aantal factoren. In de zomer is een mutsje minder hard nodig voor je baby dan in de winter. In de zomer reduceert het mutsje dan wel weer UV-straling op het kale hoofd van je baby. Zolang je baby jonger dan 6 maanden is en het buiten kouder is dan binnen, adviseren wij om je baby buiten altijd een muts op te zetten.

Foto: Cam Cam babymutsje bij blabloom.com