Huisdier voor baby vermindert kans op allergie

Kinderen die nog voor hun eerste levensjaar een huisdier hebben, hebben een verminderde kans op allergie of asthma.


Huisdier voor baby vermindert kans op allergie

Kinderen die in hun eerste levensjaar in huis met katten zijn opgegroeid, hebben ongeveer de helft van het relatieve risico op het ontwikkelen van allergieën voor deze dieren op volwassen leeftijd, vonden onderzoekers. Bovendien hadden kinderen die in hun eerste jaar opgroeiden met een huishond ook de helft van het relatieve risico om op 18-jarige leeftijd een allergie voor dat dier te ontwikkelen in vergelijking met jongens die in het eerste jaar geen hond hadden.

Er werden twee onderzoeken gepresenteerd op de jaarlijkse bijeenkomst van American College of Allergy, Astma en Immunologie (ACAAI) die aantonen dat het hebben van een hond goed voor je gezondheid kan zijn. Uit  de eerste studie bleek dat baby’s die geboren zijn in een huis met een hond tijdens de zwangerschap bescherming krijgen tegen allergisch eczeem, hoewel het beschermende effect pas duidelijk wordt vanaf een jaar of 10. Een tweede onderzoek toont aan dat honden een beschermend effect kunnen bieden tegen astma, zelfs bij kinderen die allergisch zijn voor honden.

De onderzoekers ontdekten ook dat jongens en meisjes die door een keizersnede geboren werden, ook een significante lager risico op een hondenallergie hadden als ze in het eerste levensjaar een hond hadden.

Een ander onderzoek toonde dan weer aan dat kinderen met een huidsier niet gelukkiger zjn dan kinderen zonder huisdieren. Heel wat kleinere onderzoeken bewijzen dan weer het tegenovergestelde.