Probiotica voor kinderen?

Je hoort iedereen er tegenwoordig over praten; probiotica. Maar zijn probiotica ook voor kinderen noodzakelijk?


Probiotica voor kinderen?

Probiotica zijn gunstige bacteriestammen die een goede darmflora bevorderen. Dit is belangrijk voor de spijsvertering en de weerstand. Een probioticum kan helpen voor je stoelgang, omdat het je darmbewegingen reguleert. Het helpt de ontlasting dikker te maken of juist zachter. Deze bacteriën krijgt elk mens binnen via bijvoorbeeld yoghurt en kwark.

De voordelen van probiotica voor kinderen en baby’s

Ten eerste zorgt de inname van probiotica door kinderen en baby’s ervoor dat er gunstige bacteriën in de darmen komen. Deze bacteriën helpen het lichaam om stoffen af te breken en zorgen er bovendien voor dat voedingsstoffen beter geabsorbeerd worden. Op deze manier zorgt het innemen van probiotica voor het ontwikkelen van een goede en gezonde spijsvertering.

Omdat het innemen van probiotica de spijsvertering van kinderen en baby’s kan verbeteren, wordt het immuunsysteem van kinderen en baby’s automatisch beter. Hierdoor ontwikkelen allergieën minder snel en ontstaan er minder snel infecties (zoals vaginale en urineweginfecties bij vrouwen) door het innemen van probiotica.

Tot slot zijn er enkele experimenten gedaan met probiotica, waaruit blijkt dat probiotica helpt bij de volgende zaken:
1. Het bestrijden van acute diarree bij kinderen, maar ook bij volwassenen. Hierbij wordt onder andere de duur van de diarree beperkt.
2. Het verminderen van luchtweginfecties bij kinderen.
3. Het verbeteren van de absorptie van mineralen, waardoor voedingsstoffen in bepaalde voeding beter opgenomen kan worden in het lichaam.
4. Het bestrijden van enkele van de symptomen van de ziekte van Crohn.
5. Het bevorderen van de weerstand, door een positief effect van de probiotica op de darmwand van kinderen en baby’s.

Zoals je ziet, heeft het geven van probiotica aan kinderen en baby’s vele voordelen. Het is dan ook niet voor niets dat steeds meer mensen ervoor kiezen om probiotica aan hun kinderen en baby’s te geven.

De nadelen van probiotica voor kinderen en baby’s

Uit sommige onderzoeken blijkt dat het innemen van probiotica ook nadelen met zich mee kan brengen. Sommige bacteriestammen zijn vooral geschikt voor het gevoelige darmslijmvlies van zuigelingen. Andere stammenzijn geschikt voor oudere kinderen en kunnen gebruikt worden vanaf het moment van bijvoeden. Bespreek met je arts wat jouw kind mag hebben. Kies niet voor de melkdrankjes kopen waaraan probiotica zijn toegevoegd. Het nadeel van die drankjes is wel dat ze maar één of twee bacteriestammen bevatten en daardoor heel beperkt zijn. Bovendien bevatten ze vaak veel suiker of zoetstoffen.

Het gebruik van probiotica wordt als veilig beschouwd en zelfs aanbevolen door de World Health Organization. Echter heeft probiotica niet altijd een gunstig effect op verschillende soorten patiënten.

Er is een studie uitgevoerd om aan te tonen of probiotica een effect heeft op het verminderen van allergieën in de kindertijd. Aan dit onderzoek deden 178 kinderen mee. Zij kregen probiatica toegediend of te wel een probioticum. Dit probioticum kregen zij de eerste zes maanden van hun leven. Na het half jaar bleek dat de kinderen die een probioticum hadden gekregen meer kans hadden om een gevoeligheid voor allergenen te ontwikkelen.