Heeft mijn baby hooikoorts?

Je kind niest en heeft een lopende neus. De ogen jeuken en hij voelt zich suf. Kan een baby hooikoorts hebben?


Heeft mijn baby hooikoorts?

Het hebben of krijgen van allergieën is niet te voorkomen. De kans op een allergie tot op zekere hoogte erfelijk. Normaal verschijnen de eerste symptomen van hooikoorts bij kinderen tussen 7 en 15 jaar, maar het kan ook eerder. Als kinderen symptomen vertonen van hooikoorts, ga je best langs de huisarts voor een allergietest.

Seizoensgebonden hooikoorts wordt vrijwel altijd door pollen veroorzaakt en kan dus vaak vooraf worden voorspeld. Bovendien kun je hooikoortsklachten tegengaan of verminderen door allergenen te vermijden. Daarbij is het belangrijk om vast te stellen waar je kind allergisch voor is: voor boompollen of voor graspollen. Hooikoorts komt elk jaar terug; op die manier kan je preventief te werk gaan.

Heeft mijn kind hooikoorts?

Je kind moet veel niezen, heeft een loopneus of juist een verstopte neus. Vaak wordt er eerst aan een verkoudheid gedacht, maar dan merk je dat je kind ook jeuk heeft aan de neus en de ogen. Kortademigheid, sufheid, aanhoudende hoofdpijn of oorpijn

Preventieve maatregelen bij hooikoorts:

Als de dokter inderdaad hooikoorts vaststelt, wordt er eerst een allergietest gedaan. Je krijgt medicijnen (Dit zijn vaak medicijnen met antistoffen zoals pillen of een neusspray. In veel gevallen worden de symptomen daardoor veel minder), al kan je ook met je arts bespreken of homeopathische middeltjes hier geen betere oplossing zijn.

Verder houd je de (slaapkamer)ramen gesloten in de zomer, hang geen wasgoed buiten te drogen en laat ook het beddengoed niet buiten luchten. Houd je kind uit de buurt van pas gemaaid gras. Laat je kind niet in zijn ogen wrijven; dit verergert de klachten. De ogen spoelen met water of deppen met een nat washandje kan verlichtend werken. Laat je kind een zonnebril dragen. Aan zee zijn er minder pollen, waardoor je kind daar minder last zal hebben van de hooikoorts.