Hoeveel water heeft mijn baby nodig?

Het wordt warmer! Hoeveel water heeft een baby die borstvoeding krijgt eigenlijk nodig op warme dagen? En een peuter die buiten speelt in de kleuterschool?


Hoeveel water heeft mijn baby nodig?

Kinderen hebben meer water nodig dan volwassenen. Hun lichaam is nog in volle groei en teert daarbij vooral op water, waaruit hun lichaam voor 60% bestaat. Maar kinderen ervaren nauwelijks dorst. Daarom is het belangrijk ze daarin bij te staan en de kinderen geregeld water te laten drinken zodat ze voldoende hydrateren. En natuurlijk is water drinken beter dan zogezegd gezonde light en zero drankjes.

Zuigelingen en eerste 6 maanden

Zuigelingen nemen in hun eerste half jaar alleen maar vloeistof in de vorm van melk. Bij borstvoeding is het belangrijk de eerste weken goed te letten op de luiers. In de eerste week na de geboorte zal je baby geleidelijk steeds meer melk gaan drinken. Dit is goed te zien aan het aantal volle natte luiers. Als je baby voldoende drinkt, heeft het zoveel natte luiers als het dagen oud is. Dus op de eerste dag één volle natte luier, op de tweede dag twee volle natte luiers, op de derde dag drie volle natte luiers, enz. Aan het eind van de eerste week zou je baby vier tot zes zware, volle luiers moeten hebben. Bij katoenen luiers zouden dat er ongeveer zes tot acht moeten zijn.

De eerste 6 maanden na de geboorte heeft een baby immers voldoende aan zijn melkvoeding. Daarna drinkt een baby nog minstens een halve liter melk per dag. Maar bovenop de vaste voeding – die ook vocht bevat – heeft een baby ook extra vocht nodig. Dan kan je je baby water geven. Zeker bij warm weer is het goed voor de baby om plat water te drinken.

Peuters en kleuters

Voor oudere kinderen (> 1 jaar) past je de volgende tabel toe.

Peuters (1-3)  500ml/dag bovenop melk (ongeveer 3-4 glazen)
Kleuters (3-6) 500ml tot 1 liter/dag (ongeveer 5-6 glazen)
Kinderen (6-12) 1,5 liter/dag (ongeveer 7-8 glazen)

Print deze drinkmeter uit en laat je kind kleuren hoeveel glazen ze per dag drinken. Motiverend, en na een tijd vragen ze vanzelf naar een glas water!

Tips voor moeilijke drinkers

Niet elk kind neemt uit zichzelf voldoende vocht op. Met deze tips maak je het hen wat makkelijker:

- Las vaste drinkmomenten in, zoals ’s morgens bij het tandenpoetsen, bij elke maaltijd en na een toiletbezoek.
- Personaliseer een glas of drinkbeker om van het drinken een fijn moment te maken.
- Neem een groter glas of drinkbeker, zo moet je minder aanvullen en drinkt je kind meer.

We weten allemaal hoe lastig het kan zijn om genoeg water te drinken, dus leer het je kinderen op jonge leeftijd hoeveel water ze per dag moeten drinken, zodat ze daar later profijt van hebben. 

Foto: Philips watercup