1 op 5 Vlaamse gezinnen vraagt kraamgeld niet of te laat aan

Gezinnen hebben tijdens een zwangerschap zoveel administratieve taken te regelen dat ze blijkbaar vergeten het kraamgeld aan te vragen.


1 op 5 Vlaamse gezinnen vraagt kraamgeld niet of te laat aan

Het kraamgeld is een premie die Vlaamse ouders van de overheid ontvangen bij de geboorte van hun baby. 22 % van de gezinnen vraagt het kraamgeld te laat of niet aan. In 43 % van de gevallen gaat het om een eerste kindje.

Gezinnen hebben tijdens een zwangerschap zoveel administratieve taken te regelen dat ze het kraamgeld vergeten aan te vragen. Daarnaast verloopt de aanvraag vandaag via de werkgever van de vader van het ongeboren kind, een complexe procedure. Gezinnen weten vaak gewoon niet hoe of waar ze het kraamgeld moeten aanvragen.

Nochtans is een bedrag van 1.200 euro bij een eerste kind een aardig financieel duwtje in de rug.

MyFamily

Een belangrijke wijziging in de wet nu is dat gezin nen in het nieuwe systeemhun kraamgeld via een kinderbijslagfonds naar keuze moeten aanvragen. Vroeger verliep die aanvraag via de werkgever van de vader. Binnenkort kunnen ze vrij kiezen.

Om het de gezinnen zo eenvoudig mogelijk te maken tijdens één van de belangrijkste veranderingen in hun leven, maakt MyFamily het mogelijk om het kraamgeld online aan te vragen. Snel en efficiënt in slechts 7 stappen. MyFamily regelt daarna alle administratie.

“Het formulier is beschikbaar via tablet, smartphone en desktop. Gezinnen kunnen kiezen via welk kanaal ze het kraamgeld aanvragen”, klinkt het bij MyFamily. Kinderbijslagfondsen kunnen de geboortepremie ten vroegste twee maanden voor de vermoedelijke bevallingsdatum uitbetalen.

Gezinnen gebruiken de geboortepremie veelal om dokterskosten te financieren, de spaarrekening van de baby te spijzen, geboortekaartjes en doopsuiker te betalen of de uitzet voor de baby aan te schaffen.

Online kraamgeld aanvragen kan via deze link: http://www.myfamily.be/kraamgeld-aanvragen/