Pil bepaalt toch partnerkeuze niet

Vrouwen die aan de pil zijn zouden eerder kiezen voor de meer vrouwelijke man. Waar of niet waar?


Pil bepaalt toch partnerkeuze niet

Vorig jaar waarschuwde oderzoekers van de universiteit van Liverpool dat genetische diversiteit erg belangrijk is voor een succesvolle voortplanting, maar dat die gevaar liep door het nemen van de pil.

Vrouwen die de anticonceptiepil gebruiken, kozen volgens de onderzoekers vaker genetisch vergelijkbare partners dan vrouwen met een natuurlijke menstruatiecyclus. Genetisch vergelijkbare partners hebben over het algemeen moeilijkheden met zwanger worden. Als dit dan toch lukt, is er een sterk vergrote kans op miskramen. Daarnaast hebben kinderen die geboren worden uit genetisch vergelijkbare partners vaak een zwak immuunsysteem.

Verandert de pil je reukvermogen?

Sex-appeal wordt deels veroorzaakt door geur. Ieder mens heeft een ‘olfactorische vingerafdruk’, een specifieke lichaamsgeur. Die wordt mede bepaald door de genen van het Major Histocompatibility Complex (MHC genen), de genen die verantwoordelijk zijn voor ons immuunsysteem. Onze neus kiest dus een partner die een genetisch voordeel oplevert voor het nageslacht; een partner met een genenpakket wat een goede aanvulling is op het eigen genenpakket.

De onderzoekers ontdekten nu dat vrouwen met een natuurlijke menstruatiecyclus kiezen voor mannen met andere MHC genen dan zijzelf. Pilgebruiksters daarentegen, kozen veel vaker voor mannen met vergelijkbare MHC genen.

T-shirts met mannengeuren

Voor het onderzoek hadden de wetenschappers een hoop mannengeuren nodig. Ongeveer 100 mannen doneerden hun natuurlijke parfum door twee nachten in een katoen shirt te slapen. Gedurende de geurcollectie moesten de mannen alleen slapen en mochten zij overdag niet roken of drinken, niet pittig eten en geen deodorant of geparfumeerde zeep gebruiken. De onderzoekers verdeelden de geuren van de mannen over de vrouwelijke vrijwilligers door MHC genen te vergelijken. Iedere vrouw kreeg tijdens het onderzoek de geur te ruiken van drie mannen die genetisch met haar overeen kwamen en drie mannen die genetisch van haar verschilden.

Het experiment was opgedeeld in twee sessies. In de eerste sessie roken de vrouwen aan de shirts aan het begin van hun menstruatiecyclus. Op dit moment was geen van de vrouwen nog aan de pil. Vanaf de eerste sessie gingen 40 vrouwen over op het gebruik van de pil, terwijl 60 vrouwen hun natuurlijke menstruatiecyclus aanhielden. Na ongeveer 90 dagen (bij de start van de derde menstruatie) werden de shirts opnieuw geroken. Bij beide sessies beoordeelden de vrouwen hoe sterk en hoe lekker zij elke mannengeur vonden. Op basis van geur bepaalden zij of een man een goede partner zou kunnen zijn.

Vrouwen die de pil slikken zouden door de kunstmatige cyclus hier geen neus meer voor hebben. Maar nu twijfelen onderzoekers of pilgebruik wel bepalend is voor partnerkeuze. In controle-onderzoeken werd geen bewijs gevonden.