Jij bepaalt hoe oud je kinderen worden!

Als moeder draag jij de genen die bepalen hoe oud je kinderen kunnen worden.


Jij bepaalt hoe oud je kinderen worden!

Nederlandse wetenschappers ontdekten recent dat je ouderdom bepaald wordt door je moeder. Bepaalde genen kunnen enkel doorgegeven worden door je moeder, de mitochondriale dna. Het zjn die genen die bepalen of je erg oud kan worden.

De onderzoekers volgden jarenlang de oudste mensen uit Nederland en ontdekten dat velen ook stokoude moeders hadden. Daarnaast hadden ze ook tantes en nonkels, aan moederszijde, die erg oud geworden zijn.

Toch zijn het niet alleen de genen van de moeder die invloed hebben op de latere leeftijd van je kind. Zo kunnen ook milieu- en cultuurinvloeden doorslaggevend zijn. Zoals bijvoorbeeld de toegang tot gezond, biologisch eten en de mogelijkheden die een kind heeft om regelmatig een sport te beoefenen en zo regelmaat in het bewegen te ontwikkelen wat hij ook later blijft volhouden.

Genen moederszijde ook belangrijk voor IQ

Uit eerder onderzoek bleek ook al  dat de beste voorspeller voor het IQ van je kind  het IQ van hun moeder was. Op het X-chromosoom, waar mannen er maar één van hebben en vrouwen twee, bevinden zich tientallen genen die invloed hebben op intelligentie en mentale handicaps. Op het corresponderende Y-chromosoom, dat je kind van zijn vader krijgt, bevinden zich behalve de genen die het geslacht bepalen nauwelijks andere genen.