Kinderen onder 5 jaar: opgelet met brandwonden!

Meer dan 50% van de brandwonden doen zich voor bij kinderen jonger dan 5 jaar.


Kinderen onder 5 jaar: opgelet met brandwonden!

Jaarlijks heeft in Vlaanderen 1 kind op 4, tussen 0 en 3 jaar oud, een ongeval waarvoor medische hulp wordt ingeroepen. Wist je dat meer dan 50% van de brandwonden doen zich voor bij kinderen jonger dan 5 jaar, schrijft de Belgische Stichting Brandwonden. Hoog tijd om ouders te alarmeren!

De nog gebrekkige ontwikkeling van motorische en cognitieve functies, al dan niet gepaard met onoplettendheid van de ouders, ligt aan de oorzaak van het hoge aantal slachtoffers onder 5 jaar.

Kind & Gezin schrijft dat brandwonden op de 4de plaats staan bij ongevallen met kinderen waarbij medische hulp nodig is. 55% van deze ongevallen gebeuren doordat kinderen zich aan een heet voorwerp verbranden, 45% gebeuren door aanraking met hete vloeistof of stoom.

Algemeen blijken jongens vaker onderhevig aan brandwonden dan meisjes (80% van de ongevallen en 60% van de dodelijke ongevallen komen voor bij mannen). In de zomer ziet men een lichte stijging van het aantal kinderen met brandwonden; daar speelt de stijgende populariteit van barbecues mee, maar ook het verkeerd of niet gebruiken van zonnebescherming.