Een loopwagen, een driewieler of een loopfiets?

Wanneer kan je kind met een driewieler rijden? En wanneer met een loopfiets?


Een loopwagen, een driewieler of een loopfiets?

Het liefst wil jij je kind op zijn eerste verjaardag meteen zo'n prachtige (loop)fiets kopen. Maar heeft dat zin?

Een loopwagen voor de eerste verjaardag

Je kindje kan rond zij eerste verjaardag net lopen. Een loopwagentje waarop je kind kan zitten en zichzelf vooruit kan rollen (ook wel bobcar of scooter genoemd), is nu een ideaal geschenk! Het loopwagentje heeft vaak een hendel waardoor je kind het wagentje zelf vooruit kan duwen; dat motiveert het lopen. Een keer als je kind vlot kan lopen, kan het op het wagentje zitten en zich met een - nieuwe, motorische - beweging voortbewegen op zijn wagentje.

Driewieler of loopfiets voor de tweede verjaardag?

Tegenwoordig wordt door heel wat ouders gekozen voor een loopfietsje, omdat het het evenwichtsgevoel van je kind beter ontwikkeld dan bij een driewieler. Kinderen die oefenen met een loopfiets, hebben later op een echte fiets geen zijwieltjes nodig in tegenstelling tot kinderen die een driewieler gewend zijn. Toch zijn er ook erg veel tegenargumenten om nu al te kiezen voor een loopfiets.

Loopfietsen voor kinderen van 1,5 tot 2 jaar hebben vaak drie of vier wieltjes, omdat je kindje nog te klein is om balans te vinden op een fiets met maar twee wielen. Toch raden kinderspecialisten af om te vroeg te starten met een loopfiets. Je kind wordt veel sneller dan het zelf aankan met deze loopfietsen. Dat ziet er ontzettend grappig uit en je bent beslist trots dat jouw kleine kereltje zo snel is, maar de gevolgen van een val zijn vaak ernstig. Kinderen van deze leeftijd kunnen eenvoudigweg nog niet met deze snelheid omgaan; hun reactievermogen is nog niet aangepast.

Daarnaast slaat je kind op deze manier een belangrijke motorische en mentale stap over; het wint onvoldoende aan kracht in de beentjes en het leert niet hoe oorzaak en gevolg van het 'pedalen trappen' werken. Heel wat kinderen die eerst met een loopfiets onderweg waren en nauwelijks op een driewieler reden, hebben later als ze leren fietsen problemen met het trappen.

Wij zijn er dan ook voorstander van je kind de tijd te geven om te leren fietsen. Als je zoon of dochter twintig wordt, maakt het echt geen verschil of ze met 3 of 4 jaar (of met 5 of 6) hebben leren fietsen. Wat wel het verschil maakt, is dat ze veilig leerden fietsen - zonder te veel ongelukken.

Foto: Blabloom