Anticonceptiepil voor mannen

Vanaf nu kan je afwisselend aan de pil!


Anticonceptiepil voor mannen

De eerste onderzoeken zijn veelbelovend! Wetenschappers stelden nu ook een anticonceptiepil tesamen voor mannen. Vanaf nu kunnen jullie maandelijks afwisselen!

Net als de pil voor vrouwen, combineert het experimentele mannelijke orale anticonceptiemiddel - dimethandrolon-undecanoaat of DMAU genaamd - de activiteit mannelijk hormoon zoals testosteron en een progestageen en wordt het eenmaal daags ingenomen, zeiden de onderzoekers van de universiteit van Washington, Seattle.

Veel mannen zeggen nu al dat ze de voorkeur geven aan een dagelijkse pil als een omkeerbaar anticonceptiemiddel, in plaats van langwerkende injecties of actuele gels, die ook in ontwikkeling zijn. De vooruitgang naar een mannelijke anticonceptiepil was tot nu toe belemmerd door 1 probleem;  de beschikbare orale vormen van testosteron kunenn leverontsteking veroorzaken en het lichaam zuiverde zich daarom automatisch van de pil. DMAU bevat echter undecanoaat, een vetzuur die dat eindelijk vermijden kan.

Een totaal van 83 mannen voltooiden de studie, inclusief het geven van bloedmonsters, voor het testen van hormonen en cholesterol, op de eerste en laatste dagen van het onderzoek. Bij de hoogste dosis DMAU die werd getest, vertoonden de proefpersonen een "duidelijke onderdrukking" van hun testosteronspiegels en twee hormonen die nodig waren voor de productie van sperma.

Deze veelbelovende resultaten zijn ongekend in de ontwikkeling van een prototype mannelijke pil", aldus de onderzoekers. "Langere termijn studies zijn momenteel aan de gang om te bevestigen dat DMAU elke dag de productie van sperma blokkeert en op de markt kan gebracht worden als anticonceptiemiddel voor mannen."