Moet kinderkleding organisch zijn?

Je leest het steeds vaker; kinderkleding gemaakt van organisch katoen. Wat is dat nu eigenlijk en is het echt nodig er meer voor te betalen?


Moet kinderkleding organisch zijn?

Steeds meer fabrikanten van baby- en kinderkleding maken gebruik van organisch katoen. En ze beweren allen dat dit voor een baby het beste is. Maar het is wel veel duurder.

Wat is nu eigenlijk het verschil tussen organisch katoen en normaal katoen?

Katoen is van oudsher de meest gebruikte grondstof voor de productie van textiel. En nu nog steeds is de helft van alle kleding gemaakt van katoen. Je kunt je voorstellen dat er wereldwijd dus enorme hoeveelheden katoen nodig zijn. Helaas is de teelt van katoen is niet bepaald milieuvriendelijk. Bijna 20% van alle gebruikte chemische bestrijdingsmiddelen wordt gebruikt bij de teelt van katoen!

Organisch (ook wel biologisch) katoen wordt verbouwd zonder die chemische bestrijdingsmiddelen zoals pesticiden en insecticiden. Het katoen wordt ouderwets met de hand geplukt om te voorkomen dat er chemische stoffen nodig zijn bij het machinaal plukken. En ook worden er geen bestrijdingsmiddelen tegen insecten (pesticiden) gebruikt. Vandaar ook dat organisch katoen iets duurder is dan normaal katoen.

Het telen van organisch katoen heeft als voordeel dat er geen chemicaliën worden gebruikt die schadelijk zijn voor de boeren. Bovendien bevat kleding van biologisch katoen minder resten van chemicaliën. Bovendien is het katoen zachter van structuur, ademt het beter en zit het lekkerder. Juist voor baby's en kinderen is het super geschikt omdat hun immuunsysteem nog niet volgroeid is; ze zijn daarom gevoeliger voor allergieën en eczeem. Kinderen met een allergie verdragen biologische baby- en kinderkleding van organisch katoen beter.

Maar pas op, meestal worden de meeste chemische stoffen gebruikt bij het afwerken en verfproces van het katoen. Het label ‘organisch katoen’ wil lang niet altijd zeggen dat de bewerking van de stof ook biologisch verantwoord is. Lees dus zeker de kleine lettertjes op het label van je nieuwe kleding.

Biologische kleding wordt steeds populairder. Steeds meer mensen dragen bewust eerlijke kleding van biologisch katoen. Daardoor wordt de vraag groter en het katoen goedkoper! Weldra merk je dus het prijsverschil niet meer, maar je huid (en die van je baby) merkt het wel!

Leuke merken kinderkleding met organisch katoen

Ontzettend leuke merken zijn Bobo Choses, Mini Rodini en het Nederlandse Carlijn Q.

Foto: Carlijn Q