Zwangerschapsrisico's afhankelijk van geslacht

Nieuw onderzoek toont aan dat zwangerschapsproblemen afhankelijk zijn van het geslacht van je baby.


Zwangerschapsrisico's afhankelijk van geslacht

Het geslacht van een baby bepaalt waarom de risico's op sommige ziekten tijdens de zwangerschap variëren, afhankelijk van de vraag of de moeder een jongen of een meisje draagt.

De bevindingen van de Universiteit van cambridge helpen uit te leggen waarom mannelijke baby's in de baarmoeder mogelijk kwetsbaarder zijn voor de gevolgen van slechte groei, en waarom het zwanger zijn van een meisje kan leiden tot een verhoogd risico op ernstige zwangerschapsvergiftiging voor de moeder.

Vrouwelijke placenta's hadden veel hogere niveaus van het enzym dat spermine maakt, en moeders die zwanger waren van meisjes hadden hogere niveaus van een vorm van spermine in hun bloed vergeleken met moeders die zwanger waren van jongens. De onderzoekers ontdekten ook dat de vorm van spermine die hoger was bij moeders die zwanger waren van een meisje, ook voorspellend was voor het risico op zwangerschapscomplicaties: hoge niveaus waren geassocieerd met een verhoogd risico op zwangerschapsvergiftiging.

De onderzoekers ontdekten ook dat vrouwen die zwanger waren van een jongetje veel gevoeliger waren voor toxische stoffen van allerhande aard; wat vooral gevolgen had voor de groei van het kind.