He, bah! Mijn kind heeft wormpjes!

Hoe komt mijn kind nu aan wormpjes? We zijn toch een zuiver gezin?!


He, bah! Mijn kind heeft wormpjes!

Je kind slaapt slecht, klaagt van buikpijn en heeft jeuk tussen de billen. Als jij je kind wast, merk je witte puntjes rond de anus. En heel misschien zie je zelfs een draadje kronkelen. He bah, je kind heeft wormpjes!

Bijna ieder kind krijgt ze wel een keertje; aarsmaden of wormpjes. Het zijn kleine witte dunne wormpjes van ongeveer 8 mm. Als ze 's avonds of ' snachts uit het lichaam komen om eitjes te leggen rond de anus, bewegen ze sterk. Dat gekronkel veroorzaakt de jeuk.

Hoe komt mijn kind aan wormpjes?!

Kinderen zijn niet altijd goede handenwassers. En daarenboven raken ze alles aan. Met hun handen in de zandbank op de speelplaats, in de kleuterklas, ... misschien wordt er zelfs wel eens gekrabt tussen de billen als het jeukt. En na het spelen worden de vingers in de neus gestopt. Of in de mond.

De behandeling bestaat uit het geven van een tabletje mebendazol, wat na veertien dagen nog eens wordt herhaald. Dit medicijn is onschuldig voor ons, maar doodt de wormpjes. Broertjes of zusjes kunnen worden meebehandeld, voor volwassenen is dit niet nodig.

Het is belangrijk om herinfectie te voorkomen. Houdt daarom de nagels van jouw kind kort en was goed de handen. Doe ook bij het begin van de behandeling het beddengoed in de kookwas.

Behandelen zonder medicijnen

Heel wat tips uit grootmoeders' keuken zouden helpen om wormen te voorkomen en kunnen ook als natuurlijk medicijn tegen wormpjes helpen.

1. Geef je kind regelmatig een teentje knofloop te eten. Knoflook desinfecteert het lichaam!

2. Een wortel bij het ontbijt (op nuchtere maag) zou het ideale middel zijn om wormpjes te voorkomen.

3. Geef je kind regelmatig een lepel kokosolie. Dat helpt wormpjes en eitjes uit het lichaam te verwijderen.