Is een i-pad schadelijk voor je baby?

Met al die apps voor baby's en peuters, kan de i-pad toch niet slecht zijn! Of wel?


Is een i-pad schadelijk voor je baby?

Britse onderzoekers ontdekten dat de slaap van baby's en peuters tot 36 maanden en de daaropvolgende ontwikkeling van de hersenen  schade kunnen oplopen door het gebruik van ipads en andere touchscreen-apparaten, suggereert onderzoek.

Uit de Britse studie bleek dat elk uur besteed aan een i-pad of een i-phone was gekoppeld aan 16 minuten minder slaap. Het onderzoek onder 700 gezinnen is de eerste om links te leggen tussen touchscreen-apparaten en de slaap bij baby's en peuters.

i-pad voor kinderen onder 3 jaar is schadelijk

Het bleek dat sommige peuters van 12 tot 18 maanden maar liefst 5 uur per dag op apparaten met touchscreen verbruikten. Zelfs baby's jonger dan een jaar oud keken naar uitzendingen van wel tweeënhalf uur.

Onderzoekers aan Birkbeck, University of London en King's College London ondervroegen 715 ouders over het dagelijks gebruik van het touchscreen van hun kind en slaappatronen. Voor elk extra uur aan touchscreengebruik gedurende de dag sliepen kinderen gedurende bijna 16 minuten minder in elke periode van 24 uur.

Slaap is cruciaal voor baby en peuter

Slaap is belangrijk voor de ontwikkeling van de hersenen, vooral tijdens de eerste paar levensjaren. Uit het onderzoek bleek dat 75 procent van de peuters (in de leeftijd tussen 6 maanden en 3 jaar) dagelijks een touchscreen gebruikte.

De onderzoekers zeiden dat er vier mogelijke mechanismen waren die effect konden hebben op d elsaap van het kind. Deze omvatten de impact van blauw licht, dat de lichaamsklok kan beïnvloeden, de circadiaanse ritmes verstoort en de stimulatie veroorzaakt door de inhoud van de spellen of programma's, waardoor psychologische en fysiologische opwinding wordt verhoogd. Baby's en peuters brengen misschien ook minder tijd door met slapen omdat ze te laat op apparaten bleven, vooral als ze achterbleven in hun slaapkamer.

Onderzoekers dringen aan op voorzichtigheid bij het gebruik van touchscreen-apparaten bij baby's en jonge kinderen.

Motorische kwaliteiten

Maae uit eerder onderzoek door hetzelfde team is gebleken dat baby's en peuters die ipads gebruikten superieure motorische vaardigheden hadden ten opzichte van degenen die dat niet deden. Helemaal schadelijk blijken de touchscreens dan toch niet.