Menstruatie beïnvloedt je intelligentie

Direct na de regels hebben vrouwen een beter ruimtelijk bewustzijn. Drie weken later piekt hun taalkennis. Je menstruatiecyclus beïnvloedt je brein!


Menstruatie beïnvloedt je intelligentie

Als een vrouw humeurig is, wordt haar gevraagd of het 'die tijd van de maand' is. Als ze zich seksueel voelt, wordt haar verteld dat ze misschien ovuleert. Praatjes; al voelen sommige vrouwen zich echt angstiger en prikkelbaarder rond hun periode, en kan kloppen dat we meer gemotiveerd zijn in bed rond de eisprong.

Maar wat niet algemeen bekend is, is dat de menstruatiecyclus ook op positieve manieren de hersenen van vrouwen kan beïnvloeden. Het blijkt dat vrouwen meer bedreven zijn in bepaalde vaardigheden, zoals ruimtelijk bewustzijn en taalkunde, na hun menstruatie.

De belangrijkste oorzaken van deze veranderingen liggen in de eierstokken, die gedurende de maand verschillende hoeveelheden oestrogeen en progesteron afgeven. De hormonen hebben ook ingrijpende gevolgen voor de hersenen en het gedrag van vrouwen.

Wetenschappers bestuderen de menstruatiecyclus sinds de jaren dertig van de vorige eeuw. Het is een verrassend populair onderzoeksonderwerp en we weten nu dat het allerlei eigenzinnige effecten heeft, van het beïnvloeden van het vermogen van een vrouw om te stoppen met roken tot het soort dromen dat ze elke nacht heeft.

Wetenschappers ontdekken hoe menstruatie het brein beïnvloedt.

Wetenschappers uit Baltimore ontdekten dat hoe meer vrouwelijke hormonen vrouwen in hun systemen hadden, waren ze significant slechter in de dingen waar mannen meestal goed in zijn (zoals ruimtelijk bewustzijn) en veel beter in de dingen waar vrouwen vaak een voorsprong in hebben (zoals het vermogen om te komen met nieuwe woorden). Toen hun hormoonspiegels lager waren, zoals direct na de menstruatie, werd hun ruimtelijk bewustzijn hersteld. Als de onderzochte vrouwen meer vrouwelijke hormonen in hun systeem hadden, net voor hun nieuwe menstruatie, waren ze beter met woorden.

Een tweede voordeel is dat de hormonen werken op de amygdala, die ons helpt emoties te verwerken, vooral angst en de beslissing om te vechten of te vluchten. Intrigerend genoeg kan de amygdala ook cruciaal zijn om sociale blunders te vermijden, omdat het begrijpen waarom iemand bang is - en beslissen of we dat ook moeten zijn - van ons eist dat we de wereld vanuit hun perspectief bekijken. Wanneer vrouwen meer vrouwelijke hormonen in hun systemen hebben, voor hun maandstonden, zijn vrouwen vaak beter in het zien van een situatie vanuit het perspectief van iemand anders. Het gebeurt namelijk dat de vaardigheden van vrouwen om angst te herkennen elke maand piekeren met hun oestrogeenspiegels.

De neiging van een vrouw om beide hersenhelften te gebruiken eordt extremer wanneer de oestrogeen- en progesteronspiegel elke maand toeneemt. De volgende keer dat iemand je vraagt ​​of je hormonaal bent, kun je ja zeggen - maar dat hoeft niet per se slecht te zijn.