Geef je baby nooit een ballon!

Ondanks de EU maatregelen voor ballonnen weten weinig kinderverzorgers hoe gevaarlijk de opblaasbare speeltjes zijn.


Geef je baby nooit een ballon!

Ballonnen zijn levensgevaarlijk voor kinderen en horen tot de top 10 producten waarin baby's stikken.

De EU heeft veiligheidsregels ingesteld voor speelgoed en voor kinderen onder 8 jaar geldt dat zij niet zonder toezicht een ballon mogen opblazen, omdat er een risico bestaat dat ze de ballon inslikken en stikken. Kind & Gezin raadt daarom ook aan om kinderen onder 3 jaar niet te laten kauwen op lege of kapotte ballonnen.

En dat is niet alles; de wettelijke norm van bepaalde kankerverwekkende stoffen in ballonnen wordt vaak overschreden. De giftige stoffen die in producten van latex of rubber, zoals ballonnen, aanwezig zijn heten nitrosamines. Deze stoffen ontstaan wanneer het materiaal tijdens het productieproces op hoge temperatuur wordt verhit. Verbruikersorganisaties internationaal vragen fabricanten dat ze op de verpakking van ballonnen vermelden dat men deze moet oppompen met een pomp en contact met de mond moet vermijden.

Toch weten heel veel mensen, zelfs medewerkers van kinderdagverblijven, peuterscholen en basisscholen niet hoe groot het gevaar daadwerkelijk is. Er zijn ondertussen wel producten op de markt die ballonnen minder gevaarlijk maken, zoals een stoffen omhulsel voor de ballon.