Is klei voor kinderen kankerverwekkend?

Duitse wetenschappers ontdekken kankerverwekkers in heel wat kinderklei!


Is klei voor kinderen kankerverwekkend?

Klei is al voor de allerkleinsten ontzettend leuk speelgoed. Tot je kind opeens een handvol klei in de mond heeft, dan vragen ouders zich af of dit schadelijk is. Het Duitse consumentenmagazine Öko-Test heeft nu 15 soorten kinderklei onderzocht en - verschrik niet - vond in bijna alle speelgoedmerken kankerverwekkende stoffen. 

In 2013 was tweederde van de producten nog steeds geclassificeerd als "onschadelijk". Vijf jaar later werd de test herhaald met verbeterde onderzoeksmethoden. Het resultaat is opvallend slechter; twaalf van de vijftien onderzochte merken bevatten zorgwekkende stoffen.

Met de nieuwe methoden ontdekten de wetenschappers aardoliekoolwaterstoffen.  Die zijn door het Duitse Ministerie voor Gezondheid geclassificeerd als "zelfs in zeer kleine hoeveelheden kankerverwekkend", anderen zelfs als "toxisch". Volgens de ecotest wijst onderzoek uit dat deze stoffen in het lichaam kunnen worden opgenomen als kinderen de klei in de mond steken. Erger, of de stoffen ook door de huid kunnen worden opgenomen, is onduidelijk maar kan niet worden uitgesloten, aldus de wetenschappers.

Twee van de bestudeerde producten bevatten zelfs formaldehyde, dat ook door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) wordt geclassificeerd als "waarschijnlijk kanker te veroorzaken": "Play-Doh Putty" van wereldmarktleider Hasbro wordt ook in ons land verkocht.

Alle klei weggooien?

Moet je nu alle klei weggooien? Mag je kleuter niet meer met klei spelen? Paniek is niet nodig.  Klei is immers ook goed voor de motorische en sensorische ontwikkeling van je kind. De wetenschappers raden aan enkele regels in acht te nemen;

- Leveranciers van klei hoeven niet op de verpakking te vermelden welke bestanddelen de klei bevat. Kies voor ecologische merken en ga eventueel op zoek naar informatie over het merk. Vermijd goedkope merken waar je nooit eerder van hoorde.

- Zorg ervoor dat je kind nooit klei in de mond steekt.

- Was steeds zorgvuldig de handen van je kind na het spelen met klei.