Chocolade in je zwangerschap? Nee, dank je, Sinterklaas!

Vrouwen die gedurende hun zwangerschap veel snoepgoed eten, hebben meer kans om een kind te krijgen dat astma of een stofallergie heeft.


Chocolade in je zwangerschap? Nee, dank je, Sinterklaas!

Daarom blijf je maar beter van de Sinterklaaschocolaatjes en dessert tijdens de feestdagen!

Dat blijkt uit een onderzoek van de Queen Mary Universiteit in Londen; in dit specifieke onderzoek werd bekeken of er een verband op te merken is tussen het aantal kinderen met een allergie of astma op zevenjarige leeftijd en de suikerinname van de moeder gedurende de zwangerschap. Vrouwen die gedurende hun zwangerschap veel suikerhoudende producten eten, hebben meer kans om een kind te krijgen dat luchtwegproblemen heeft, zoals astma en stofallergie.

Bij suikerinname wordt hierbij de zogenoemde "toegevoegde suikers" bedoeld, suiker die door de fabrikant is toegevoegd aan producten, maar ook natuurlijke suikers in bijvoorbeeld honing en ongezoete vruchtensappen. Suiker uit fruit, groente, granen en melkproducten hoort hier niet bij. 

Allergisch astma

Uit het onderzoek bleek vooral dat er een sterk verband is tussen veel suiker tijdens de zwangerschap en allergisch astma (het type astma waarbij de patiënt benauwd wordt na het inademen van stoffen waar hij allergisch voor is, zoals stuifmeel).

De groep, bestaande uit vrouwen die gedurende hun zwangerschap de meeste suiker aten, werd vergeleken met de 20 procent die juist het minste suiker binnenkreeg. De eerste groep vrouwen had 101 procent meer kans om een kind te krijgen met allergisch astma. Volgens het onderzoeksteam kan dit verband worden verklaard doordat een hoog niveau van fruitsuiker een aanhoudende postnatale allergische immuunrespons veroorzaakt, die kan leiden tot een allergische ontsteking in de ontwikkelende long. Verdere onderzoeken volgen nu!