Mag je zwanger op skivakantie?

Je reis is geboekt en je hebt er zo'n zin in! En dan ontdek je dat je zwanger bent.... Kan je nog op skivakantie?


Mag je zwanger op skivakantie?

Mag skiën nog wel als je zwanger bent?

In het eerste trimester van je zwangerschap is het geen probleem om nog op de latten te staan! De bevruchte eicel is nog zo klein dat het goed beschermd achter je buikspieren zit. Het is zelfs gezond nu veel te sporten en veel van de frisse buitenlucht te genieten. Je baby zal er goed door groeien en zich erg goed ontwikkelen.

Pas in het tweede trimester (en bij een tweede zwangerschap een beetje vroeger) kan je best voorzichtiger zijn. Je kiest nu voor kleine heuvels als je goed getraind bent. Ben je een middelmatige sporter, dan laat je de skilatten nu maar beter voor wat ze zijn en geniet je een wandeling door de frisse lucht, de spa of het goede eten. Want ook dat helpt je kindje groeien.

In het derde trimester zijn de meeste sporten, waaronder skiën, taboe. Het gevaar op je buik en dus ook op je kindje te vallen, is te groot.

Annulatieverzekering

Ook zwanger kan je op skivakantie. De frisse lucht zijn net erg gezond voor jou en je toekomstige baby. Wil je toch liever je reis omboeken naar de zon, zal je bij weinig reisorganisatie's gehoor krijgen. Een zwangerschap is geen ziekte, en een annulatieverzekering voorziet dan ook zelden dat jij je reis terugbetaald krijgt omwillen van je zwangerschap. Als je dokter schriftelijk meedeelt dat het om een risicozwangerschap gaat, bestaat er wel een kans dat jij je reis terugbetaald krijgt. Maar jouw partner zal in elk geval zijn reis moeten betalen.

Iemand anders neemt je reis over

Wat veel consumenten niet weten, is dat het mogelijk is om een reis over te dragen aan een plaatsvervanger. Dit is zelfs wettelijk geregeld. Het betekent dat iemand anders in jouw plaats de reis gaat maken. Hiervoor dien je natuurlijk van tevoren contact op te nemen met de touroperator. Het overdragen kan tot uiterlijk zeven dagen voor aanvang van de reis. De plaatsvervanger moet wel aan de voorwaarden voor de reis voldoen. Iemand van 65 jaar kan bijvoorbeeld niet mee met een jongerenreis. Een reisorganisatie mag administratiekosten in rekening brengen indien je een iemand anders in jouw plaats op reis laat gaan.