Broer of zus bij de bevalling?

Steeds vaker worden bevallingen op de sociale media getoond. Waarom zouden oudere kinderen dan niet bij de bevalling erbij mogen zijn?


Broer of zus bij de bevalling?

Is een bevalling intiem, of eerder een 'hele normale belevenis'? Steeds vaker zien we bevallingen terugkomen op de sociale media, nodigen paren een foto-of videograaf uit om het moment vast te leggen en krijgen oudere broers en zusjes de gelegenheid om de hele bevalling mee te maken.

Oudere broers en zussen bevalling laten meemaken?

Het is een vraag die steeds vaker gesteld wordt aan vroedvrouwen en in het ziekenhuis; mogen oudere kinderen bij de bevalling toekijken. De meningen zijn verdeeld.

Vraag (toekomstige) ouders wat zij hierover denken en de meeste volwassenen antwoorden dat je een kind ook kind moet laten zijn. Een bevalling is niet alleen mooi; een moeder lijdt pijn. En dat is voor kinderen vaak een moeilijk en onbegrijpelijk gegeven. Daarnaast kan je je als moeder op zo'n moment echt niet bezighouden met je oudere kind, dus heeft je man een belangrijke rol te vervullen die hij ook moet kunnen waarmaken. Tenslotte kan er ook heel wat misgaan bij een geboorte; bloedingen, medische urgenties...Wil je het risico lopen dat je kind dit van nabij meemaakt?

Maar als je het ouders vraagt die ervoor kozen hun kind bij de geboorte te laten toekijken, dan wordt er heel anders gereageerd. Vaak zijn het moeders met grotere gezinnen, waarbij de oudste kinderen tieners of tweens zijn. Zij hebben een nieuwsgierigheid naar de geboorte en kunnen er, volgens deze moeders, van leren. Daarenboven zijn zij er van overtuigd dat het vroeger altijd zo was, dat oudere kinderen bij de geboorte hielpen, en dat dat nu niet anders hoeft te zijn.

Wij vroegen het dan ook aan Susanne, Chantal en Imke, drie vroudvrouwen.

Advies van de vroedvrouwen

Kinderen onder de 8 jaar hebben bij een bevalling niets verloren, zeggen onze drie vroedvrouwen. Een bevalling kan een traumatische ervaring zijn voor een kind; het geschreeuw, het lijden van de moeder, het bloed. Voor kinderen onder de 8 jaar is een geboorte heftig; deze kinderen kunnen vaak hun eigen emoties (boosheid, angst, verdriet) nog niet plaatsen, laat staan dat ze de emoties van hun barende moeder moeten begrijpen. "Kinderen die het nog niet kunnen begrijpen zien alleen maar angst.", zegt Chantal. De vroedvrouwen adviseren dan ook om kinderen onder de acht buiten de deur te houden. Als een kind al meerdere oudere zussen en broers heeft, zou je ze kunnen laten toekijken vanaf 5 jaar, maar dat is afhankelijk van kind tot kind.