Gezocht: draagmoeder

We lezen het vaak op het forum van Baby.be: draagmoeder gezocht. Maar mag dat eigenlijk wel in ons land?


Gezocht: draagmoeder

Draagmoederschap houdt in dat je als wensouders een andere vrouw vraagt zwanger te zijn en te bevallen van jouw kindje. Mischien omdat jij (de wensmoeder) een slechtwerkende of geen uterus had of een zwangerschap als gevaarlijk werd beschouwd voor jou en/of het ongeboren kind. Sinds enkele jaren ziet men ook steeds meer aanvragen van homoseksuele koppels.

Begeleiding draagmoederschap door een fertiliteitscentrum.

Er is momenteel geen wet in ons land die het draagmoederschap regelt en dat bemoeilijkt het draagmoederschap zeer. Goed nieuws; het is niet verboden. In België is het zelfs zo dat er enkele fertiliteitscentra die een medische vraag naar draagmoederschap begeleiden (IVF, ICSI, eiceldonatie, spermadonatie...) Zowel de draagmoeder als de wensouders worden gescreend door het fertiliteitscentrum. Draagmoederschap om andere dan medische redenen kan niet in België. Iemand die om een of andere reden geen zin heeft om zelf zwanger te zijn en een draagmoeder wil inschakelen, zal geweigerd worden door een fertiliteitscentrum.

Sommige fertiliteitscentra begeleiden koppels in het opstellen van een intentie-overeenkomst met de draagmoeder. dat is belangrijk, want door het ontbreken van een wettelijk kader is de draagmoeder in België bij de bevalling automatisch de juridische ouder. Indien ze gehuwd is, is haar partner ook automatisch juridische ouder. De wensouders hebben dus geen ouderschapsrechten of -plichten tot ze een adoptieprocedure hebben doorlopen. Die intentie-overeenkomst is bovendien niet wettelijk afdwingbaar, dus er blijft een risico bestaan dat de draagmoeder van gedachte veranderd en de wensouders hun kindje uiteindelijk niet krijgen...

Bovendien ook verboden in ons land;  een draagmoeder betalen.