Vrouwen nu depressiever na zwangerschap dan hun moeders

Als jonge vrouwen vandaag zwanger worden, hebben ze meer kans op depressieve gevoelens dan hun moeders.


Vrouwen nu depressiever na zwangerschap dan hun moeders

Een Britse studie, gepubliceerd op het JAMA Open Network, vergelijkt vrouwen die tussen 2012 en 2016 bevallen zijn, met hoe hun moeders zich twintig jaar vroeger voelden. Als jonge vrouwen vandaag zwanger worden, hebben ze meer kans op depressieve gevoelens dan hun moeders.

De Britse studie is vrij uniek, omdat ze verder bouwt op onderzoek dat in de jaren 90 al gevoerd is bij zwangere vrouwen in Engeland. Van de 2.390 vrouwen die toen bevraagd zijn, gaf 17 procent aan dat ze zich depressief voelden. Vandaag legden onderzoekers hun dochters en schoondochters dezelfde vragenlijst voor en ontdekten ze dat het percentage op 25 procent ligt.

In vergelijking met de jaren 90 is de leefwereld van jonge vrouwen veranderd. Vrouwen moeten nu heel veel balletjes tegelijk in de lucht houden; we moeten er goed uitzien voor onze partner, meer dan goed presteren op het werk en we moeten daarenboven ook nog eens een tof sociaal leven hebben. Sociale media, een informatie-overload... het maakt het er allemaal niet gemakkelijker op. Vooral perfectionistische vrouwen blijken in de problemen te komen; een zwangerschap en een baby zijn nu eenmaal niet planbaar. Alls kan anders zijn dan verwacht; de baby wordt te vroeg geboren, komt met een keizersnede, heeft reflux, is een huilbaby, men raakt de zwangerschapskilo's niet kwijt, borstvoeding wil niet lukken ... noem het maar op.

Uit onderzoeken is ook nog gebleken dat een depressie voor de geboorte van een kind, serieuze gevolgen kan hebben als het kind eenmaal op de wereld is. Als een mama depressief is in het tweede trimester van haar zwangerschap, ligt de kans op een depressie na de geboorte twee tot drie keer hoger.