Tepelvocht: laten onderzoeken of niet?

Je geeft geen borstvoeding (meer) en toch verlies je vocht uit je tepel. Wat nu?


Tepelvocht: laten onderzoeken of niet?

Voor vrouwen die geen borstvoeding geven, kan het zien van tepelvocht alarmerend zijn. Maar er is geen reden tot paniek. Tepelvocht kan inderdaad een symptoom zijn van bijvoorbeeld borstkanker, maar dat is eerder de uitzondering dan de regel.

Als je geen borstvoeding geeft, is het best contact op te nemen met je gyn wanneer je borstverlies vaststelt. Tepelvocht van slechts één borst en een borst die spontaan vocht afscheidt zonder dat jij je borst aanraakt, stimuleert of irriteert, zijn goede redenen om naar de dokter te stappen. Maar ook als je borstvoeding geeft en het vocht uit je tepel is bloederig, is dat niet normaal. 

Normaal vochtverlies komt vaker voor in beide tepels en vooral als de borsten worden samengedrukt. Sommige vrouwen die zich zorgen maken over de afscheiding van de borsten, kunnen het zelfs verergeren. Ze doen dit door herhaaldelijk in hun tepels te knijpen om de tepel te controleren. Daarom blijf je maar beter van je tepels af tot je bij je arts op bezoek kan gaan.

Normale ontlasting van de tepels kan ook wanneer jouw tepels herhaaldelijk door je beha worden geschaafd of door herhaalde, krachtige fysieke oefeningen, zoals joggen. Maak je dus niet te snel ongerust!

Zelfs nadat je bent gestopt met het borstvoeden van je baby, zul je merken dat een melkachtige borstafzetting nog een tijdje aanhoudt. Laat je niet misleiden door de kleur. Zowel abnormale als normale tepelontlading kan helder, geel, wit of groen van kleur zijn. In de vroege stadia van de zwangerschap al, merken sommige vrouwen dat er vocht uit hun tepels komt. In de latere stadia van de zwangerschap kan dit er waterig, melkachtig uitzien.