Orale seks verkleint kans op miskraam

Nederlandse onderzoekers bevestigen nog maar eens het belang van orale seks in de zwangerschap.


Orale seks verkleint kans op miskraam

Leidse onderzoekers andermaal hebben aangetoond dat orale seks op de man de kans op een miskraam bij de vrouw lijkt te verkleinen. Het was al langer bekend dat orale seks en het doorslikken van sperma helpt om zwanger te worden en te blijven. Je lichaam zou 'leren' dat deze onbekende stoffen in je lichaam (die later ook deel uitmaken van een bevrucht ei) in orde zijn, en zo zou de kans op een (gezonde) zwangerschap groeien.

Ongeveer een op de honderd vrouwen die zwanger probeert te worden, krijgt herhaaldelijk een miskraam. Mogelijk stoot het lichaam de foetus, die immers deels bestaat uit ‘lichaamsvreemd’ weefsel van de vader, af. In de immunologie, een wetenschap die steeds vaker egbruikt wordt om een IVF voor te bereiden, krijgt de vrouw stoffen van de man ingespoten. Zo leert het lichaam dat deze stoffen in orde zijn.

Zwangerschap voorbereiden, miskraam vermijden

Maar orale seks zou dezelfde werking kunnen hebben dan immunologie. Bekend is dat er antigenen in zaadvloeistof zitten. Het slijmvlies in de mond en de maag neemt antigenen sneller op dan het slijmvlies van de vagina en remt het immuunsysteem wat een zwangerschap tegenwerkt efficiënter af.

In Leiden merkte men dat bij een vergelijking van 97 vrouwen met minstens drie onverklaarbare miskramen met 137 vrouwen zonder problemen, orale seks een verschil uitmaakte.  De miskraamgroep had ruim 20% minder orale seks dan de groep zonder problemen.

In andere onderzoeken bleek al dat het doorslikken van sperma hielp tegen zwangerschapsvergiftiging. Genoeg reden dus om je partner te verwennen.