Jaloers op zusje of broertje

Met de komst van een nieuw kind, verandert de oudste vaak. Jaloezie steekt de kop op. Waarom dan toch?


Jaloers op zusje of broertje

Je geeft je kinderen evenveel liefde, geschenken en aandacht. En toch is je oudste, sinds de komst van je baby, verandert. Je dochter of zoon is vaker opstandig, ergert of plaagt de peuter in huis en durft later, als broertje of zusje wat ouder is, zelfs agressief te reageren. Oudere kinderen strijden onderling om de aandacht en erkenning van de ouders. Kinderen hebben dan ook de neiging om zich met elkaar te vergelijken. Dat gaat gemakkelijk gepaard met jaloezie. Kinderen kunnen woedend worden als ze zich ongelijk behandeld voelen. 'Jullie nemen hem altijd in bescherming.' 'Jullie zijn nooit zo streng tegen haar.' De rivaliteit tussen kinderen kan ver gaan. Er zijn broers en zussen die elkaar niks gunnen. Soms denkt de een alleen maar aan zichzelf en is de ander steeds degene die zich wegcijfert. Er zijn broers en zussen die elkaar danig in de weg zitten. De een wil dan per se met de ander spelen, de ander wil met rust gelaten worden. De een zit te treiteren, de ander slaat erop. Ouders kunnen veel minder goed vergeten wat er is gebeurd dan de kinderen zelf. In hun hoofd is de echo van een fikse ruzie nog lang te horen, terwijl het voor de broers en zussen al een gepasseerd station is.

Het is goed om ze te leren dat het niet uitmaakt wat en hoeveel ze krijgen, maar dat jullie van ieder evenveel houden en dat ze uiteindelijk allemaal niks tekort zullen komen. Maar hoe doe je dat?

- Als je kinderen nog erg klein zijn, is het erg belangrijk mama-tijd met elk van hen te hebben. Je hoeft je niet schuldig te voelen om je baby enkele uren bij papa te laten; ook hij is de ouder. Maar de uurtjes die je samen met grote broer of zus doorbrengt, zijn ontzettend belangrijk om hen het gevoel te geven dat je nog steeds tijd en aandacht voor hen hebt. Op die manier kan je ook even luisteren naar wat hen op het hart ligt, naar wat belangrijk voor hen is.

- Ook later, als de kinderen wat groter zijn, blijft deze individuele aandacht belangrijk. Vraag oma of opa elke woensdagnamiddag even op te passen op 1 kind, terwijl jij met het andere kind tijd neemt om samen wat te doen.

- Broers en zussen doen er alles aan om niet op elkaar te lijken. Daarom is het belangrijk dat je als ouder ontdekt waar elk van hen individueel goed in is en hen daarin motiveert. Laat hen een sport of een muziekinstrument kiezen wat de ander niet doet. Vergelijk de kinderen niet.

Leuk om te weten; wetenschappers hebben zelfs de theorie ontwikkeld dat de meest stabiele relaties die zijn waarbij mensen een partner kiezen die een spiegelbeeldige plek in het gezin innam. Oudste kinderen moeten trouwen met jongste kinderen en middelste kinderen met middelste kinderen.