Kinderfoto's op internet steeds populairder

Ook al wordt er regelmatig verwittigd goed uit te kijken waar je babyfoto's online publiceert, toch doet ondertussen 75% van de ouders het. Enkele tips voor een veilige publicatie van je kinderfoto's on-line.


Kinderfoto's op internet steeds populairder

Twee derde van de ouders plaatst een foto van hun pasgeboren baby op sociale media, in de meeste gevallen na minder dan één uur na de geboorte. 62 procent van de ouders deden dit zelf en 22 procent van de foto's plaatsen familie of vrienden op internet. De meeste babyfoto's worden geplaatst op Facebook (77 procent), Instagram (48 procent.) en Flickr (32 procent), melden onderzoekers uit Engeland.

Meer dan twee derde van de ouders zegt ten minste drie keer per week een foto van hun baby op internet te zetten. 21 procent doet dit ten minste drie keer per maand. Slechts 6 procent zegt nooit foto's van hun kinderen op sociale media te plaatsen.

Kinderfoto's op het internet: hoe ga je er mee om?

Er wordt door politie vaak gewaarschuwd om niet zo maar kinderfoto's op het internet te plaatsen. De foto's zouden immers ook gekopieerd kunnen worden door mensen met minder goede bedoelingen.

Toch heeft de geboorte van bekende kinderen zoals prins George uit Engeland ouders aangemoedigd om meer foto's van hun baby te plaatsen. Vrienden op de hoogte houden, het uiten van liefde voor het kind en herinneringen opslaan zijn de meest genoemde redenen voor het plaatsen van foto's in het Engelse onderzoek. Ruim een vijfde van de ouders geeft toe te concurreren met babyfoto's van andere koppels.

Kortom, het internet is uit ons leven niet meer weg te denken. Natuurlijk willen mensen dan ook kinderfoto's delen met vrienden en familie. Het is absurd om te roepen dat dat niet mag; veel beter is het om je enkele tips te geven om dat veilig te doen:

1. Wie wil je bereiken met je kinderfoto's? Sommige ouders willen enkel familie en vrienden bereiken met hun foto's. Controleer dan zeker de instellingen van Instagram, Facebook of andere sociale media die je gebruikt.

Andere ouders hebben een blog of instagram wat voor iedereen open is, omdat ze een verhaal te vertellen hebben. Dat is OK, maar zorg wel dat je niet te veel details weg geeft. Het is niet nodig neer te schrijven waar je kind woont en wat het telefoonnummer is waarop jullie te bereiken zijn. Schakel locatievoorzieningen uit in dat geval, of post je foto's pas nadat je op een bepaalde plaats logeerde met je kinderen. Plaats geen foto’s waarop een straatnaambord, je huis, je werk of de school van je kinderen te zien is.

2. Naaktfoto's: Ook al zijn die kleine billen van je baby zo schattig; laat die strand-en badfoto's van je kind voor je album thuis. Naaktfoto's van kinderen worden gezocht door volwassenen met perverse bedoelingen. Dat is treurig, maar het is een feit. Denk dus na wat je post en laat het niet aantrekkelijk zijn voor deze mensen.

3. Wat als anderen foto's plaatsten? Wanneer je ziet dat iemand een foto van je kind geplaatst heeft op sociale media en je hebt dit liever niet, spreek de persoon er dan op aan en vraag of de foto verwijderd kan worden. In Facebook en Instagram heb je de mogelijkheid om als je iets ziet wat je niet leuk vindt, te melden met de vraag het te verwijderen.

4. Controle: Zoek regelmatig via Google images of een andere zoekmachine of jouw foto's te vinden zijn op internet en waar die dan voorkomen.

5. Wetgeving bij een scheiding: Als je het hoederecht over je kinderen deelt na een scheiding (co-ouderschap), moet je van de andere ouder een schriftelijk akkoord hebben voor je foto's van de kinderen online zet.