Zwanger in de zomer: opgelet met te warm!


Zwanger in de zomer: opgelet met te warm!

Hitte verstoort de water- en zouthuishouding in het lichaam. Door te zweten verlies je vocht én ook zout. Als je teveel zout verliest, houd je minder vocht vast. Dat betekent een kans op uitdroging, te weinig zweten en onwel worden.

Tijdens de zwangerschap is je lichaamstemperatuur sowieso al hoger dan normaal, dus een hete zomer kun je er dan niet bij hebben. Het is niet alleen oncomfortabel, maar te hoge, zomerse temperaturen (meer dan 10 minuten boven de 38,9 graden), kunnen zelfs gevaarlijk zijn voor zwangeren en de kans op een miskraam vergroten.

Enkele tips:

- Drink regelmatig. Houd ongeveer 2 liter vocht per dag aan. Water is best, maar ook bouillon, vers vruchtensap, tomatensap, melk en karnemelk zijn goed. Minder geschikt zijn drankjes met veel suiker, koffie en thee.

- Doe het verder rustig aan. Vermijd grote inspanningen. Als je de deur uit gaat, doe dit dan bij voorkeur in de ochtend. Dan is het nog redelijk koel. Blijf uit de middagzon; je wil niet oververhit raken!

- Heb je ’s nachts echt heel veel last van de hitte? Voor je lichaam is het dan wellicht wel beter als je partner vraagt om een nachtje te verplaatsen. Soms helpt het ook genoeg om gewoon onder dunnere (of zonder) lakens te slapen.