Wasbare luiers: eendelig of tweedelig?

Je wil het echt wel proberen: wasbare luiers. Maar dan sta je al voor de keuze: eendelig of tweedelig?


Wasbare luiers: eendelig of tweedelig?

Net als je beslist te kiezen voor wasbare luiers, merk je dat er een verschil is tussen eendelige en tweedelige wasbare luiers. Meteen sta je al voor een keuze waar je eigenlijk niets van weet. Wij helpen je even op pad;

Eendelige wasbare luiers

Eendelige wasbare luiers zijn waterdichte overbroekjes waar absorberende inleggers ingeklikt kunnen worden. Het voordeel hiervan is dat de luier erg snel klaar voor gebruik is en de absorptie makkelijk kan worden aangepast aan je kindje. Door extra inleggers toe te voegen, krijgt de luier een groter absorptievermogen. De luier wordt gesloten met klittenband of drukknoopjes. 

Het nadeel is dat deze luiers minder lekvrij zijn dan de tweedelige systemen.

Tweedelige wasbare luiers

De naam zegt het al; het tweedelige systeem bestaat uit twee delen: een absorberende luier en een los waterdicht overbroekje. De luier kan een voorgevormde luier zijn of een luier die je zelf nog moet vouwen. Een vouwluier is een doek (bijvoorbeeld een prefold of een hydrofiel luier), die nog gevouwen moet worden in een vorm die als luier kan dienen.

De voorgevormde luiers en vouwluiers kunnen een heleboel vloeistof absorberen, maar zijn niet waterdicht. Daarom moet er een waterdicht overbroekje overheen. De meest gebruikte overbroekjes zijn broekjes met een PUL-laag. PUL (PolyUrethaanLaminaat) is een coating die waterdicht is, maar toch ademt. Dit zorgt ervoor dat het vocht binnen het broekje blijft. De broekjes hebben een luiervorm en sluit je met drukknoopjes of klittenband. Er zijn ook wolbroekjes, die zijn ideaal voor kindjes met een gevoelige huid of voor de nacht. Wolvet heeft een natuurlijke afweer tegen vuil. Je hoeft deze broekjes dan ook alleen maar te wassen als er ontlasting op komt, of als de wolvet is uitgewerkt (eens in de 2-3 weken). Die moet je dan ook opnieuw gebruiken om het broekje waterdicht te houden.

Bron: Blabloom.com