Gordelroos bij kinderen

Gordelroos bij kinderen; kan dat?


Gordelroos bij kinderen

De medische naam voor gordelroos is herpes zoster. Er ontstaan doorzichtige blaasjes en een rode huid. Deze aandoening is, tot de blaasjes zijn ingedroogd, besmettelijk.

Wanneer je kind vroeger de waterpokken heeft gehad, blijft dat virus ongemerkt achter in de huid. Soms wordt het virus weer actief en veroorzaakt het gordelroos. Het is niet helemaal duidelijk waardoor het virus actief wordt; misschien door een verminderde weerstand of oververmoeidheid. Je kunt vaker gordelroos krijgen.

Als een kind gordelroos krijgt, ga je best altijd op bezoek bij je kinderarts. Indien gordelroos in het gezicht of bij de ogen voorkomt, raadpleeg dan meteen een dokter of (oog)arts, aangezien het virus rond deze plekken gevaarlijk kan zijn.

Mag mijn kind naar school?

Een kind met gordelroos mag, als het zich goed voelt, naar school of het kinderdagverblijf. Kinderen die contact hebben gehad met een kind met gordelroos kunnen al besmet zijn. Thuisblijven helpt niet om de ziekte te voorkomen. Omdat het om een besmettelijke aandoening gaat moet u wel de leiding informeren. Andere ouders kunnen dan alert zijn op verschijnselen (van waterpokken) bij hun kind. Omdat een infectie besmettelijk is voor pasgeboren kinderen en gevaarlijk kan zijn, moeten mensen met gordelroos contact met deze kinderen vermijden.