Eeneiige tweeling met verschillend geslacht?!

Artsen ontdekten tijdens de echo van identieke tweelingen dat ze één placenta deelden, maar een verschillend geslacht hadden. Baby.be vertelt je hoe dat kan...


Eeneiige tweeling met verschillend geslacht?!

Artsen ontdekten tijdens de echo van identieke tweelingen dat ze één placenta deelden, maar een verschillend geslacht hadden. Dit komt zeer zelden voor bij eeneiige tweelingen. Om precies te zijn is er maar één ander geval bekend; in 2007 in de Verenigde Staten

Men noemt dit een half-identieke tweeling. De kans dat zo'n tweeling opduikt, is extreem klein. Een half-identieke tweeling ontstaat wanneer één eicel wordt bevrucht door twee verschillende zaadcellen. Hierdoor is het DNA van de moeder identiek van beide baby's, maar het DNA dat afkomstig is van dezelfde vader verschilt per kind.

In de biologie wordt altijd van twee soorten tweelingen gesproken: eeneiige en meereiige. In het eerste geval komen de baby's voort uit één eicel en één zaadcel. Na de bevruchting deelt de eicel zich op in twee embryo's. Bij meereiige tweelingen worden er meerdere eicellen bevrucht door verschillende zaadcellen.

"Dat we deze tweeling ontdekt hebben, bevestigt dat er wel degelijk een derde type van meerlingen bestaat. Een meerling die niet meereiig, maar ook niet identiek aan elkaar is, zoals bij eeneiige tweelingen. Het betreft een gekke tussenvorm", zegt de hoofdonderzoeker uit het Australische ziekenhuis.