Oh nee, heeft mijn kind zonneallergie?

Twee dagen in het zonnige zuiden en je kind staat vol rode puntjes. Is dit een zonneallergie?


Oh nee, heeft mijn kind zonneallergie?

Zonneallergie is een reactie van het lichaam op blootstelling aan de zon. Men spreekt van zonneallergie wanneer de huid overdreven reageert op UV (UltraViolet) straling. Zonneallergie is een vervelend kwaaltje waar ook baby’s en kinderen last van kunnen krijgen. Reageert de huid niet goed op het ultraviolette licht, dan ontstaat er huiduitslag oftewel zonneallergie. Deze vorm van allergie komt bij ongeveer 10 tot 15 procent van de volwassenen voor en ook kinderen kunnen er last van krijgen. Kinderen met eczeem of een gevoelige huid lopen een groter risico.

De symtomen van zonneallergie treden vaak enkele uren tot dagen na blootstelling aan de zon op en kunnen 7 tot 10 dagen aanhouden. De rode, pijnlijke huiduitslag, vaak gepaard met jeuk is een typisch symptoom van zonneallergie. De huiduitslag verschijnt vaak als eerste op de plaatsen waar de huid is blootgesteld aan de zon maar kan zich ook uitbreiden naar andere plaatsen op het lichaam van je kind. Sommige antibiotica lokken ook zonneallergie uit, net als bepaalde zeep of eczeem.

Zonneallergie leidt niet altijd meteen tot klachten. Soms ontstaat het pas dagen nadat de huid in de zon is geweest. Kinderen hebben er aan het begin van de zomer de meeste kans op, omdat de huid dan nog niet is gewend aan de straling van de zon. Heeft je kind last gehad van zonneallergie, dan krijgt hij er het volgende jaar mogelijk weer last van.

Om klachten te verminderen en de huid extra te beschermen kun je verzorgingsproducten voor een allergische huid gebruiken. Een dagcreme of creme als Bepanthol tegen eczeem kan helpen de symtomen van zonne allergie te verminderen en te beschermen. Het verminderd branderige en trekkende huid snel.