Voorbereiden op 1 september

Je kindje begint op 1 september in de kleuterschool? Zo bereid je hem de volgende weken voor:


Voorbereiden op 1 september

1. Wandel eens naar school

Wandel samen op een zonnige namiddag eens tot aan de kleuterschool. Neem de hond of het zusje mee en een kleine picknick. Piep eens door het venster van de klas en houd een picknick op de speelplaats. Dat maakt het voor je kind 'vertrouwd terrein' en minder beangstigend op de eerste schooldag.

2. Samen boekje(s) lezen over de kleuterschool

Een ongedwongen manier om te leren wat naar schoolgaan precies inhoudt. Zo’n boekje behandelt verschillende aspecten van naar school gaan, zoals afscheid nemen, je jas ophangen, naar het toilet gaat en opgehaald worden.

3. Samen een boekentasje kiezen

Je kleuter is groot en kan al verschillende dingen zelf. Zo kan je kind zelf mee-beslissen over de rugzak. Bespreek voor je de winkel in gaat dat mama de rugzak ook goed moet vinden, want jij betaalt. En dat je niet alleen wil kiezen voor een leuke rugzak, maar ook eentje die past op de rug van je kind.

4.  Een aftelkalender maken

Instappers hebben nog maar een beperkt tijdsbesef. Een aftelkalender van de volgende 3 weken, met bijzondere momenten, kan helpen om het schoolbegin tastbaar te maken. Boekentas kiezen, school bezoeken, laatste vakantiedag naar de zoo ... dat zet je allemaal op de aftelkalender.

5. Erkennen dat het spannend of een beetje beangstigend is

Het is ook spannend voor je kind zelf, ook al kunnen ze dat nog niet echt laten merken. Door te praten over de gevoelens, maak je duidelijk dat ze er mogen zijn. Erken daarbij dat jij het zelf ook spannend vindt, en dat jij soms ook bang bent.

Voor kinderen die niet naar de crèche gingen of nooit bij een babysit blijven, kan het handig zijn om ‘weg van mama en papa’ in te oefenen en te leren dat mama en papa terug komen.