Heb ik nog wel genoeg melk?!

Er komt geen druppel melk meer uit je borsten. Hoe kan dat toch?


Heb ik nog wel genoeg melk?!

Eigenlijk gaat het best goed met borstvoeding geven. Maar dan opeens krijg je geen druppel melk meer uit je borsten. De toeschietreflex, of spuitkracht van je borsten, lijkt verdwenen. Je begint te twijfelen of je nog wel genoeg melk hebt voor je kindje.

Problemen met je toeschietreflex blijken echter erg vaak samen te hangen met stress. Misschien ben je net weer aan het werk gegaan? Of had je gisteren een vervelend gesprek met je partner? Heb je een gehaaste ochtend, met weinig tijd voor je baby? Misschien ben je net op dat moment met wat anders bezig en met je hoofd eigenlijk helemaal niet bij je baby of het voeden?

Stress is een erg belangrijke oorzaak van een minder goed functionerende toeschietreflex. En dan heb je al snel de indruk dat je melktoevoer op z'n eind loopt.

Zorg ervoor dat je bij de volgende voedingen erg veel rust hebt. Zet een ontspannend muziekje op en neem de tijd voor jezelf en je baby. Drink enkele glazen water voor je begint met voeden. En zorg ervoor dat je met warme handen je tepels en je borst masseert voor het voeden.

Als het moeilijk blijft gaan, kan je steeds contact opnemen met LLL in Vlaanderen. Zij bieden consultaties aan waarop je borstvoedingsprobelemn kan bespreken.